Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Minsk, despre războiul din Ucraina: „Au fost lansate rachete din Belarus”

Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Minsk, a declarat, la Euronews România, că Belarus este implicat deja în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, ea a spus că în țara sa sunt partizani care fac tot posibilul pentru a încetini forțele ruse de aici.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru interviu. Aș dori să înțeleg de ce revoluția din Belarus nu a reușit să-l destituie pe Alexander Lukașenko? Ce părere aveți?

Svetlana Tihanovskaia: Nu sunt de acord că revoluția noastră a eșuat. Pentru că, uite, au mai trecut doi ani de la începutul revoluției și Lukașenko se teme încă de popor. El trebuie să își arate controlul cu ajutorul represiunii constante în țara noastră. Știți, oamenii care sunt conștienți că sunt lideri adevărați nu trebuie să se comporte astfel. Dar Lukașenko se simte fragil, se simte nesigur și de aceea se comportă ca și cum mii de oameni stau în fața palatului său prezidențial. Așa că revoluția noastră continuă, da, nu este vizibilă, pentru că prețul pentru o revoltă deschisă este prea mare. Înseamnă ani și ani de închisoare. Prezența noastră în această rezistență a intrat în clandestinitate. În fiecare zi, oamenii arată gesturi mici de nesupunere, de rezistență, pentru a-i demonstra lui Lukașenko că suntem încă acolo. Oamenii acționează atât în interiorul țării, cât și în afara ei.

Vitalie Cojocari: Următoarea mea întrebare ar fi despre războiul din Ucraina. Credeți că există vreo șansă ca Belarus să fie implicat în acest război? Și, de asemenea, astăzi a apărut o știre despre moartea lui Vladimir Makei (n.r. ministru de externe din Belarus) Ce părere aveți despre acest lucru? Știu că acest caz este tratat drept o moarte suspectă.

Svetlana Tihanovskaia: În primul rând, despre moartea ministrului de externe al regimului dictatorial. Trebuie să spun că a fost o persoană destul de controversată. Pentru că, în 2020, mulți oameni au crezut că va fi alături de popor. Că va fi de partea dezvoltării democratice a țării noastre. Dar el a ales în 2020 să fie de partea regimului. Așa că, momentan, nu cunoaștem circumstanțele morții sale. Sunt multe conspirații ce ne așteaptă. Este posibil ca el să fi suferit un atac de cord, cine știe. Dar, desigur, va trebui să vedem cine va fi următorul pe listă. În ceea ce privește posibila participare a Belarusului, așa cum ați pus această întrebare, trebuie să facem distincția între regimul din Belarus și poporul bielorus. Regimul din Belarus, Lukașenko și acoliții săi sunt deja implicați în acest război. Ei sunt pe deplin complici și colaborează cu Putin la invazia Ucrainei. Lukașenko a pus la dispoziția armatei rusești teritoriul nostru, infrastructura noastră pentru a ataca orașele ucrainene. Au fost lansate rachete din Belarus. Dar nu poporul a permis lui Putin să se comporte astfel. Ci regimul lui Lukașenko. 86 la sută dintre belaruși sunt împotriva participării trupelor bieloruse în acest război. În plus, armata noastră a luat partea societății noastre. Nici ei nu au o stare de spirit anti-ucraineană. Ei nu vor să lupte cu ucrainenii. Așa că mă îndoiesc cu adevărat că armata noastră poate fi forțată să se alăture armatei ruse pe teritoriul nostru. Să ne imaginăm că, într-o zi, acest ordin criminal este dat poporului nostru și ei sunt trimiși ca carne de tun în Ucraina. Cred că soldații noștri ar dezerta pur și simplu. Ar schimba tabăra, s-ar ascunde. Dar nu ar muri sau ucide pentru ambițiile a doi uzurpatori. Iar Lukașenko știe acest lucru. Și de aceea este important să înțelegem că Lukașenko trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru crimele de război pe care le comite în acest moment. De aceea este important să-i sprijinim pe bielorușii care se opun nu numai acestui regim crud, ci și războiului. Știți că poporul bielorus, încă de la începutul războiului, în condițiile unor represiuni uriașe, trebuie să repet, a convocat un miting uriaș, un miting împotriva războiului, și o mulțime de oameni au fost reținuți la acel miting. Partizanii noștri au întrerupt căile ferate.

Vitalie Cojocari: Nu știam că aveți partizani în Belarus.

Svetlana Tihanovskaia: Da, avem partizani, trebuie să avem partizani. Ei au destructurat căile ferate doar pentru a încetini echipamentele rusești care treceau prin țara noastră dinspre Rusia spre Ucraina. Iar asta a încetinit, de fapt, livrarea acestor echipamente.

Vitalie Cojocari: Și războiul. Cum se va sfârși? Cum credeți că s-ar termina războiul din Ucraina?

Svetlana Tihanovskaia: Cred că niciun expert nu poate spune cum se va sfârși războiul din Ucraina. Dar cred că toată lumea este de acord că se va termina cu victoria ucrainenilor. Și nu poate fi invers, pentru că dacă ucrainenii ar eșua, acest lucru ar însemna o înfrângere a întregii lumi democratice, o înfrângere a valorilor și principiilor noastre. De aceea, fac apel la toate țările să ajute ucrainenii și belarușii cât de mult pot. Pentru că aceasta nu este o luptă între Ucraina și Rusia, ci o luptă între valorile democratice, stabilitatea și securitatea democratică pe de o parte și regimurile dictatoriale pe de altă parte. Iar Belarus face parte din această criză, așa că Belarus nu ar trebui să fie trecut cu vederea în spatele atenției acordate Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE