Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg, la sosirea pentru reuniunea miniştrilor de externe din NATO: „Aliaţii furnizează ajutor fără precedent Ucrainei şi vor continua să o facă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Putin trebuie împiedicat să câștige acest război și că Alianța a sprijinit și va continua să ajute Ucraina în războiul cu Rusia, inclusiv pentru a reconstrui infrastructura civilă bombardată de Moscova.

Stoltenberg a muțumit României pentru că este gazda acestui eveniment important al NATO. Oficialul a transmis că războiul nu trebuie să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și de aceea Republica Moldova trebuie ajutată, un angajament căruia s-au raliat mai multe țări din NATO.

Totodată, șeful NATO a spus că își dorește suplimentarea armamentului furnizat Ucrainei, mai multă muniție și sisteme aeriene.

Aliații NATO ajută și vor continua să ajute Ucraina

„Ceea ce am observat de la invazia brutală a preşedintelui Putin asupra Ucrainei este că el eşuează în acest plan. Răspunde cu şi mai multă brutalitate, atacând infrastructura de gaz, liniile electrice şi încercând să îi priveze pe ucraineni de utilităţi fundamentale: apă, electricitate, lumină şi încălzire. De aceea trebuie să sprijinim Ucraina, pentru că ceea ce vedem în momentul de faţă este faptul că preşedintele Putin încearcă să folosească iarna ca o armă de război, lucru care provoacă o suferinţă extremă poporului ucrainean. Aliaţii NATO furnizează ajutor fără precedent şi vor continua să facă asta, inclusiv pentru reconstruirea infrastructurii de gaz şi infrastructurii electrice. Vom continua să distribuim, de asemenea, elemente de apărare antiaeriană solide”, a spus Stoltenberg.

El a precizat că NATO şi ţările sale membre au furnizat deja elemente esenţiale pentru a limita efectele atacurilor ruse asupra infrastructurii electrice şi de gaz din Ucraina.

„Nu uitaţi că ucrainenii reuşesc să distrugă nu în totalitate, dar o proporţie suficient de mare de rachete şi proiectile ce atacă infrastructura energetică şi cele care au reuşit să treacă de apărare au distrus infrastructura'', a adăugat înaltul oficial aliat.

Potrivit acestuia, NATO a adoptat deja decizii importante pentru consolidarea flancului său estic, inclusiv în România, dar şi în regiunea Mării Negre.

„După invazia Ucrainei de către Rusia, am dublat numărul de grupuri de luptă (de la 4 la 8), inclusiv cel de aici, din România, condus de către Franţa. Am crescut prezenţa noastră pe teren, avem o prezenţă sporită în aer, am avut un exerciţiu de apărare antiaeriană puternică în România, cu trupe spaniole, turceşti, avioane americane, de asemenea, dar şi cu avioane franceze, de pe portavionul Charles de Gaulle. În momentul de faţă nu facem nimic altceva decât să ne sporim prezenţa militară şi, parţial, ne orientăm spre echipamente prepoziţionate, crescând astfel disponibilitatea forţelor noastre de a acţiona sau de a ne consolida prezenţa acolo unde este nevoie, cum e Marea Neagră'', a insistat secretarul general al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE