Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Îngheți sau fugi” | Povestea unei familii din Ucraina, care trăiește fără lumină, apă și căldură: Nu avem nimic. Folosim balconul pe post de frigider

Milioane de ucraineni trăiesc fără lumină, apă și căldură. Țara este în pragul unei crize umanitare, pe măsură ce iarna se apropie și pe timp de noapte temperaturile coboară și sub 0 grade.

Oleksandra este mama unor gemeni de trei luni. Zilnic, femeia urcă și coboară 19 etaje, deoarece liftul nu funcționează. Tânăra mămică este nevoită să care butelii cu apă, pe care apoi o încălzește la o plită electrică. În ciuda condițiilor extreme, Oleksandra a rămas să trăiască în Kiev, pentru că soțul ei nu poate părăsi Ucraina. Nu se știe însă cât vor mai rezista și cum vor trece de această iarnă.

Oleksandra, locuitoare a orașului Kiev: „Nu avem electricitate și, prin urmare, nu avem nici încălzire, nici apă. Nu avem nimic. Nu putem spăla vasele, nu putem găti. Avem mâncare congelată pe balcon. Folosim balconul pe post de frigider.”

Tânăra familie încălzește apa la o butelie de gaz. Cea mai mare frică a tinerilor părinți este că bebelușii ar putea răci.

Oleksandra, locuitoare a orașului Kiev: „Noi suntem familie și trebuie să trecem prin toate aceste încercări, vom trece peste toate împreună. Ucraina este țara mea.”

Europa trebuie să se pregătească pentru 100.000 de refugiați ucraineni în această iarnă

În astfel de condiții trăiesc aproape șase milioane de ucraineni. Un sfert dintre ei sunt locuitori ai orașului Kiev. Șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați a declarat că Europa ar trebui să se pregătească de un val de 100.000 de noi refugiați, care vor fi nevoiți să părăsească Ucraina din cauza frigului.

„Este într-adevăr o alegere între a îngheța sau a fugi. Prin urmare, foarte mulți oameni fug în mod voluntar. Europa trebuie să se pregătească pentru sute de mii de noi refugiați în această iarnă, dinspre Norvegia, în nord, către țările din sudul Europei,” a declarat Jan Egeland, secretarul general al NRC.  

Aproape 7,9 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de când tancurile rusești au trecut granița în februarie. Marea majoritate au fugit în țările vecine, Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Moldova, dar un număr semnificativ de refugiați au fost primiți în alte părți ale Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE