Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația din zona euro a scăzut. Ce preconizări fac experții pentru finalul anului 2022

Inflația din zona euro a scăzut ușor în noiembrie, pentru prima dată după iunie 2021, dar rămâne la două cifre, având în vedere că prețurile în creștere la alimente și facturile mari la energie continuă să pună presiune pe bugete.

Se preconizează că inflația anuală va fi de 10% în noiembrie, în scădere de la 10,6% în octombrie, potrivit ultimei estimări a organismului de statistică al UE Eurostat.

Inflația a atins din noiembrie 2021 un maxim istoric în fiecare lună. Situația s-a înrăutățit încă din primăvară cu perturbări ale pieței, legate de războiul din Ucraina.

Țările baltice continuă să fie cele mai afectate. Letonia, în special, se confruntă cu cele mai ridicate niveluri ale inflației din zona euro, cu 21,7% în noiembrie, față de 7,4% în urmă cu un an.

În Estonia, inflația continuă să scadă de la un vârf din august, când a atins 25,2%. Este de așteptat să fie în jur de 21,4% în noiembrie, aceeași rată ca în Lituania.

Cea mai puternică scădere a inflației a fost în Țările de Jos, unde a scăzut la 11,2% în noiembrie, comparativ cu 16,8% în octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE