Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert în Inteligența Artificială: În următorii 3-5 ani vom fi înconjurați de IA care vor putea să vorbească fluent, la fel cum comunică două ființe umane

Mustafa Suleyman, fondator al companiilor de Inteligență Artificială (IA) DeepMind și Inflection AI a vorbit într-un interviu realizat pentru publicația Foreign Affairs despre viitorul apropiat al IA. Acesta a spus că în ultimii ani a existat un progres considerabil în domeniul Inteligenței Artificiale și că în următorii 5 ani vom vedea noi progrese care vor permite IA să gândească în medii abstracte.

„În ultimii ani a existat un progres considerabil în domeniul Inteligenței Artificiale. Pentru a vă face o idee de ansamblu, între 2010 și 2020 majoritatea cercetătorilor din acest domeniu se concentrau pe clasificare. Încercau să creeze modele de învățare profundă (deep learning) care să identifice obiecte și imagini, precum și alte sarcini de clasificare. Modelele au devenit atât de bune la capitolul clasificare, făcând de pildă recunoașteri faciale sau recunoașteri video pentru vehicule semi-autonome, încât următorul pas natural a fost generarea unui nou obiect în acea categorie. Așa că s-a ajuns de la clasificare, la generare.

Modelul înțelege de pildă ideea de «pisică» suficient de bine încât poate genera un nou exemplu de pisică. Această traiectorie a fost destul de predictibilă. În următorii 5 ani următorul set de capabilități care ar putea să apară va fi cel legat de planificare și raționament în medii mai abstracte”, a explicat Mustafa Suleyman.

Acesta a mai spus că în următorii 3-5 ani vom fi înconjurați de IA care vor putea să vorbească fluent, la fel cum comunică două ființe umane.

„Cred că în următorii 3-5 ani vom fi înconjurați de IA care vor putea să vorbească fluent, la fel cum comunică două ființe umane. Vor putea stoca multiple idei complexe în propria memorie, astfel încât își vor putea aminti ceva ce le-ai spus să își amintească. Vor putea efectiv să ridice telefonul și să sune un alt IA sau o ființă umană pentru a comunica și a executa o acțiune sau pentru a planifica o activitate”, a mai spus Mustafa Suleyman.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE