După ce a reușit să promoveze tot soiul de examene, Chat GPT a ajuns și la evaluările din România. În cadrul unui experiment realizat de Euronews, Chat GPT a ”participat” la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a 8-a și a dat proba la limba și literatura română. Prestația lui a fost analizată de Mia Biligan, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național “Andrei Mureșanu” din Bistrița. Rezultatele au uimit-o.
7,30 este nota cu care Chat GPT-4 a trecut acest examen. În cadrul experimentului am utilizat varianta GPT Plus, așadar putem spune că am investit 20 de dolari în educația aplicației cu inteligență artificială.
Experimentul s-a derulat în baza unor principii simple: GPT-4 a primit fiecare cerință, a rezolvat-o, după care am introdus răspunsurile într-un document Word care apoi a ajuns pe mâinile profesoarei de limba și literatura română, Mia Biligan.
Pentru a evita posibilitatea oricărui tip de prejudecată, Mia Biligan a fost de acord să participe la experiment fără să cunoască identitatea “elevului”. A aflat cine este studentul evaluat doar după ce l-a notat și a exprimat mai multe concluzii cu privire la prestația lui.
“Nu știam cine e elevul. Nici nu mi-am dat seama, în primă fază, pentru că itemii obiectivi și cei semiobiectivi au fost rezolvați foarte bine. Corect sau foarte corect. Unde mi-am pus niște semne de întrebare și mi-am dat seama că nu e un elev? În momentul în care am ajuns la subiectul al doilea. La rezumat. A arătat că nu a înțeles textul la prima vedere”.
De ce doar 7,30?
Pare o notă onorabilă, însă Chat GPT-4 a eșuat lamentabil la Subiectul al II-lea, acolo unde i s-a cerut să facă un rezumat al unuia dintre textele date. “Nu a ieșit un rezumat”, spune Mia Biligan.
Totuși, ea se declară impresionată de capacitatea sistemului de a scrie corect gramatical și de a se exprima foarte coerent, aproape ca un elev obișnuit.
“Nu înțelege profunzimea textului, semnificațiile textului, însă poate să aibă un discurs teoretic critic, de identificare a valorilor foarte coerent și foarte amplu. La suprafață, din nou”.
Microsoft anunțase că investiții în OpenAI, compania care a dezvoltat toate versiunile Chat GPT au ajuns până acum la peste 10 miliarde de dolari. Versiunea a patra a Chat GPT este un sistem multimodal, care permite raționamente complexe, inclusiv pe baza unor imagini sau schițe.