Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa din România: Nu s-au născut români, dar iubesc România. Povestea unei familii care a fugit din calea războiului din Bosnia și Herțegovina

Publicat de: Euronews

Nu s-au născut români, dar iubesc România! Este povestea unei familii care în urmă cu trei decenii a fugit din calea războiului din Bosnia și Herțegovina. A reușit să învețe limba română, să se integreze și a rămas în țara care le-a oferit șansa unei noi vieți.

Sunt amintiri dintr-o altă viață. În aprilie 1992, războiul a adus moarte în Bosnia și Herțegovina. Familia Stojanov locuia în pitorescul oraș Sarajevo. A scăpat cu viață fugind din calea tancurilor și a mitralierelor. Primii au fugit copiii: Srdjan și Mașa. După șase luni au urmat părinții.

Srdjan: „Când a început războiul în Bosnia am avut 10 ani. Îmi amintesc foarte bine c-a început să se tragă prin oraș. Eram acasă.”

Familia Stojanov s-a refugiat la rude, în Timișoara

Familia Stojanov s-a refugiat la rude, în Timișoara. Sunt 30 de ani de când România le este casă. Srdjan s-a îndrăgostit de România, apoi de o româncă. La nuntă au venit și rude din fosta Iugoslavie.

Dana, soția lui Srdjan: „S-a lăsat cu cioburi, ca să zic așa. Ne bucurăm de două Revelioane, două Crăciunuri. Ne bucurăm la dublu de toate sărbătorile.”

Tatăl lui Srdjan este convins că a făcut cea mai bună alegere aducându-și familia aici, dar, de fiecare dată când fredonează melodia „Sarajevo, dragostea mea”, îi dau lacrimile.

Goran: „România? Țara mea! Aproape jumătate de viață am trăit aici și nu regret nimic și 1 Decembrie trebuie să fie o onoare pentru oricare român, oricare cetățean român.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE