Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România din Europa: De la orfelinat, pe scena din Franța. Povestea unei românce care și-a urmărit trecutul

Povestea unei actrițe din Franța cu origini românești ar putea deveni oricând subiect de film. La începutul anilor '90, Mirabela a fost abandonată într-un orfelinat din județul Vaslui. A fost adoptată de un cuplu de străini, care i-au oferit o copilărie fără griji. În urmă cu șapte ani, Mirabela s-a întors în România să-și descopere rădăcinile și de atunci drumul ei către trecut continuă.

E actriță în Franța, dar s-a născut în 1990 într-un sat din Vaslui

Pozele spun povestea vieții Mirabelei Vian. E actriță în Franța, dar s-a născut în 1990 într-un sat din Vaslui. La un an, părinții au lăsat-o într-un orfelinat.

Mirabela Vian, actriță: „Eram destul de mică, dar am amintiri legate de viața în colectivitate, eram mulți în dormitoare, la dușuri, igiena nu era mereu cea mai, de fapt, nu exista, era destul de trist, putem să spunem și așa. Îmi amintesc că mă jucam mult cu copiii, cred că eram un copil destul de vesel, căruia îi plăcea să se joace.”

La orfelinatul din Fălciu a cunoscut-o pe Elena Ștefănescu, o tânără cu inimă mare, care și-a dedicat viața copiilor abandonați. Era angajată de Asociația Star of Hope, o organizație din Suedia, care încerca să le ofere orfanilor o viață mai bună.

Elena Ștefănescu, angajată Orfelinatul din Fălciu: „Nu erau lemne, de asta erau așa mulți copii în cameră și aveau halate de monton, care le punea pe ei ca să reziste în camera aia. Mirabela, zic eu, a prins trenul adopțiilor. După aia, nu știu cât a durat, s-au închis adopțiile. După aia se făceau doar în România.”

Când avea șase ani Mirabela a fost adoptată de un cuplu de francezi

Când avea șase ani Mirabela a fost adoptată de un cuplu de francezi, care i-au oferit șansa unei vieți mai bune. A păstrat scrisorile în care Elena Ștefănescu se interesa de soarta ei și după 26 de ani a regăsit-o la Iași.

Mirabela a ajuns în România, după ce un român întâlnit întâmplător în Franța s-a oferit s-o ajute să-și găsească rădăcinile. Așa și-a cunoscut mama, bunicii și a aflat că are 11 frați. Tânăra actriță vrea acum să facă un film documentar despre experiența regăsirii cu familia din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE