Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dreptul războiului: care sunt limitele impuse actorilor angajați într-un conflict armat

De peste trei săptămâni Israel și Hamas se află într-o confruntare sângeroasă care a dus la mii de morți și răniți de ambele părți. La 22 octombrie, într-o declarație comună, liderii a șase state, inclusiv SUA, au îndemnat Israelul să adere la „dreptul internațional umanitar” (cunoscut și sub numele de dreptul războiului) în cadrul conflictului.

Atât Hamas, cât și Israelul au fost acuzați de diverși actori internaționali că au trecut dincolo de limitele impuse de dreptul internațional. Care sunt însă aceste limite pe care le impune dreptul războiului beligeranților?

Dreptul războiului

Principiile care stau la baza dreptului războiului datează de secole și își au sursa în textele religioase. Deuteronomul de pildă îi instruiește pe războinici să „ofere pace poporului” înainte de a ataca. În 1625, Hugo Grotius, un filosof olandez, a dat acestor reguli un fundament secular. În lucrarea Despre dreptul războiului și al păcii, el a deplâns "lipsa de reținere în ceea ce privește războiul" și a propus o "lege comună între națiuni" care să impună limite.

Trei secole mai târziu, în 1949, liderii mondiali au stabilit Convențiile de la Geneva. Toate statele lumii au semnat aceste principii care protejează combatanții răniți și bolnavi, prizonierii de război și civilii pe timp de război. Dreptul războiului cuprinde, de asemenea, norme cutumiare - practici generale acceptate deși nu au fost convenite în mod oficial - și tratate mai recente care interzic utilizarea armelor biologice și chimice.

Cu toate acestea, încălcările dreptului războiului sunt dificil de urmărit, iar multe dintre acestea rămân nepedepsite. Armatele care se străduiesc să respecte legea conflictelor armate urmează mai multe principii de bază. Un astfel de principiu se referă la distincția între civili și combatanți. Beligeranții trebuie să distingă clar între combatanți și populația civilă pentru a preveni pierderile de vieți omenești în rândul noncombatanților. Un alt principiu este proporționalitatea. Acest principiu se leagă de cel anterior în sensul în care beligeranții trebuie să vizeze obiective militare în acțiunile lor. Proporționalitatea le cere combatanților să limiteze daunele colaterale.

Combatanții nu ar trebui de asemenea să urmărească exterminarea unei populații sau jefuirea acesteia. De asemenea, militarii care nu poartă uniforme încalcă principiul distincției. În cazul conflictului de față, luptătorii Hamas care se amestecă cu populația palestiniană din Gaza încalcă acest principiu. Atacurile intenționate asupra populației civile încalcă de asemenea dreptul războiului.

Fără îndoială, atacurile Hamas asupra israelienilor au încălcat dreptul războiului. Prin utilizarea civililor pe post de scuturi umane, Hamas a comis o nouă încălcare a Convențiilor de la Geneva. Israelul poate cere civililor palestinieni să părăsească jumătatea nordică a Fâșiei Gaza pentru propria lor siguranță, dar această deplasare trebuie să fie termporară și trebuie să fie însoțită de ajutor umanitar adecvat, așa cum notează The Economist. Dreptul războiului impune statelor o serie de limite, dar în focul luptei aceste distincții sunt greu de realizat. De cele mai multe ori încălcările dreptului războiului devin clare doar retrospectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE