Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump cere liderilor europeni mai mulți bani pentru Ucraina. ”Mişcă-te, Europa!”

Fostul președinte american Donald Trump, candidat al Partidului Republican la Casa Albă, a cerut Europei să se ”miște” și să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina, care are nevoie urgentă de apărare antiaeriană suplimentară pentru a respinge invazia rusă.

”Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!", a scris Donald Trump pe rețeaua sa, TruthSocial, conform Agerpres.

Statele Unite sunt principalul susținător militar al Ucrainei, iar Congresul american ia în calcul, în prezent, votarea unui nou pachet în valoare de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, cu toate că este contestat vehement de reprezentanții republicani, apropiați de Donald Trump.

Chiar dacă a dat de înțeles că nu se opune direct, Donald Trump a precizat că Statele Unite trebuie să ”înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”.

”De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?", a mai scris fostul președinte republican care a lansat un îndemn: ”Mişcă-te, Europa!”

Donald Trump a discutat despre ajutorul acordat Ucrainei cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu ministrul britanic de externe David Cameron, care l-au vizitat în ultimele zile.

În luna februarie, fostul lider de la Casa Albă a stârnit controverse în Europa, după ce a amenințat că nu va mai garanta protecţia ţărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu îşi plătesc contribuția.

Potrivit institutului german de cercetare Kiel, totalul ajutorului european pentru Ucraina depăşeşte ajutorul american în sumele angajate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE