Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diabetul zaharat, cea mai răspândită boală cronică din România. Povestea Gabrielei, prima persoană cu diabet de tip 1 care a făcut turul țării pe bicicletă

1,5 milioane de români au diabet zaharat, cea mai răspândită boală cronică din țară. Numărul acestora crește de la an la an, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației nesănătoase. În plus, peste 20% dintre cazuri rămân nediagnosticate.

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, 14 noiembrie, medicii ne recomadă încă o dată să ne măsurăm periodic glicemia, pentru a depista eventuale probleme de sănătate într-o fază incipientă.

Gabriela are diabet de tip 1, cu care a învățat să conviețuiască, iar tehnologia o ajută mult în acest sens. Are mereu la ea un senzor de monitorizare a glicemiei și o pompă cu insulină. Așa a reușit să parcurgă, alături de sotul ei, turul României pe bicicletă, devenind prima persoană cu diabet de tip 1 din țară care a făcut acest lucru.

Gabriela Airinei, pacient cu diabet de tip 1: „Este un sistem de monitorizare continuu a glicemiei. El îmi arată glicemia din cinci în cinci minute printr-o aplicație pe telefonul mobil. (...) Mă ajută să duc o viață aproape la fel ca și o persoană sănătoasă”.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, cel de tip 1 poate apărea și la copii și nu depinde de stilul de viață sau de alimentație. Este considerat o boală autoimună în care organismul atacă și distruge propriile celule din pancreas care produc insulină. Printre simptomele care nu ar trebui ignorate se numără: setea excesivă, scăderea în greutate și starea de oboseală.

Liliana Moldoveanu este mama unui băiat cu diabet de tip 1, care a ajuns la urgență la doar 12 ani pentru că medicii nu i-au interpretat corect simptomele.

Liliana Moldoveanu, mama unui băiat cu diabet: „Am crezut că băiatul meu intră în preadolescență, medicul de familie mi-a spus să-i ofer vitamine petru creștere și că va fi totul în regulă. Și cu toate acestea, am ajuns în precomă, în septembrie, băiatul meu avea în urgență 330 glicemia”.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit și nici tratat, în timp ce 80% dintre cazuri de diabet de tip 2 pot fi prevenite. Printre factorii de risc se numără: obezitatea, stilul de viață dezechilibrat, consumul de alcool și fumatul.

Factori de risc în cazul diabetului de tip 2

- obezitatea

- stilul de viață dezechilibrat

- consumul de alcool și fumatul

- lipsa de activități fizice

sursa: Organizația Mondială a Sănătății

În România, numărul pacienților cu diabet zaharat a crescut mult de la an la an. Dacă în 2019, erau aproape 900 de mii de pacienți, în 2022, numărul acestora a ajuns la 1,5 milioane.

Numărul pacienților cu diabet zaharat

2019 - 899.339 pacienți

2020 - 912.405 pacienți

2021 - 1.100.622 pacienți

2022 - 1.500.000 pacienți

sursa: Barometrul datelor privind diabetul zaharat în România

Persoane cu diabet nediagnosticate

În România: 21,4% de persoane

În Europa: 35,7% de persoane

sursa: Barometrul datelor privind diabetul zaharat în România

Principalele simptome ale diabetului

- sete excesivă

- scădere în greutate

- urinare frecventă

- foame excesivă

- stare de oboseală

sursa: Organizația Mondială a Sănătății

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE