Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce războiul din Israel e un "drum fără întoarcere" și cine este pierzătorul sigur. Un fost consilier prezidențial analizează situația

Războiul din Israel nu pare să aibă o soluționare simplă și nici rapidă, așa cum se credea. Armata israeliană a dat noi termene pentru ca cetățenii să poată părăsi Fâșia Gaza înainte de a intra în forță în teritoriu. Numai că, deși unii speră că aceste păsuiri vor funcționa pentru mult timp, Israelul nu are altă soluție totuși decât să pătrundă terestru în Gaza, în cele din urmă.

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu a dat detalii despre situația fără ieșire care s-a creat în zonă.

"Israelul va steriliza Fâșia Gaza"

Iulian Chifu, președintele centrului de prevenire a conflictelor: "Nu se pune problema unei încetări a focului acum, oprirea loviturilor aeriene. Războiul urmează, războiul este implacabil, Israelul va intra și va steriliza Fâșia Gaza, în special în ceea ce privește organizația Hamas, dar și Jihadul Islamic și alte ținte islamiste pe care le au în regiune. E drum fără întoarcere.

Problemele care se discută în acești termeni sunt cum se stabilesc regulile de angajare în așa fel încât civilii necombatanți să nu cadă victime, prea multe victime colaterale, pentru că acest lucru va determina o creștere a presiunii și reacții reprobabile ale lumii arabe. Pe de altă parte, este vorba de un efort major făcut de Blinken pentru a evita escaladarea conflictului dincolo de granițele Gaza, să evite ca acordurile Abraham să fie aruncate în aer și să poată să mențină viabile negocierile pe care le-a avut până la această oră între Israel și Arabia Saudită, pentru normalizarea relațiilor.

Pentru ca să poată atinge aceste obiective, e necesară și o soluție durabilă în Orientul Mijlociu, o chestiune care este căutată de ani buni de SUA, încercată în diferite variante. Presiunile vin din nou, iată. Înțeleg că, până la finalul săptămânii, președintele Biden va fi în Orientul Mijlociu, deci o greutate politică și mai importantă."

Benjamin Netanyahu are cheia rezolvării acestor tensiuni

Totodată, formulele de pace sunt văzute cu slabe șanse de reușită. Iar cheia este tot la premierul Benjamin Netanyahu.

Iulian Chifu, președintele centrului de prevenire a conflictelor: "A mai existat o formulă, un acord de pace, premii Nobel pentru pace, un premier israelian executat de extremiștii israelieni și a doua intifadă care a aruncat în aer soluția celor două state.

Sigur că nu putem să reluăm lucrurile de la momentul zero și în aceleași condiții, evoluțiile s-au înregistrat, Dar avem o bază și există precedentul unor negocieri cu palestinienii. Deci este posibil, atâta timp cât soluția celor două state este pe masă, cât există speranțe și în perspectiva acestui al doilea stat și cât timp extremiștii din ambele părți sunt eliminați din spațiul de main stream, din zona de decizie.

Este ceea ce i s-a reproșat lui Netanyahu, aducerea în prim-plan a extremei drepte, a extremei ultra-ortodoxe, care îmbia mai departe la colonizare și la eliminarea palestinienilor din preajma localităților israeliene. Aici a fost punctul de ruptură care i se reproșează astăzi și este de văzut în ce măsură Netanyahu va reuși să supraviețuiască acestui eșec major, cu intrarea Hamasului pe teritoriului israelian pentru prima dată de la înființarea statului Israel."

Situația în care războiul "îl relansează" pe Netanyahu

Iulian Chifu, președintele centrului de prevenire a conflictelor: "El mizează pe o soluție rapidă în Gaza, cu foarte puține victime colaterale, care să-l transforme într-un erou pentru propiii săi alegători și evential să-l reenergizeze, să-l relanseze politic. Costurile vor fi încasate, fie că a venit în mod autonom această declanșare a atacurilor teroriste pe teritoriul israelian, fie că a fost legat în mod indisolubil de situația internă.

Nu putem să negăm că societatea israeliană este scindată profund, că există nemulțumiri puternice asupra direcției în care merge democrația israeliană, dată în primul rând de tentația ca, politic, să depășești deciziile Curții Supreme de Justiție. Iar acest lucru a deranjat profund întregul establishment de securitate și de apărare. Adică toate instituțiile din această zonă, care au drept garantor al impunității lor, în fața curților internaționale Curtea Supremă de Justiție s-au simțit vulnerabile odată ce politicul a încercat ca, printr-un vot, să depășească orice decizie a Curții Supreme.

Deci complicația internă stârnită și de problemele juridice proprii ale lui Netanyahu, și de asocierea cu extrema dreaptă, toate acestea au jucat un rol care nu este nici neglijabil, nici de respins în declanșarea urgiei pe care am văzut-o pe 7 octombrie și după. Aici e marea problemă internă. Vom vedea cum va fi ea decontată în final, pentru că niciodată nu schimbi decidentul și cel care gestionează o criză majoră în timpul crizei. Vom vedea cum se va întâmpla după momentul Gaza și care vor fi costurile. Există și analiști care susțin că un război îl relansează, în reenergizează pe Netanyahu și că toate lucrurile trecute vor fi uitate."

Hamas, singurul pierzător

Numai că, în orice scenariu posibil, există mereu un pierzător sigur, Hamas.

Iulian Chifu, președintele centrului de prevenire a conflictelor: "E un gest sinucigaș, pentru că Hamas știa foarte bine că nu are cum nici să ocupe Israelul, nici cum să creeze o forță de antrenare și o reacție în lanț a arabilor din Israel, a palestinienilor din Cisiordania, a Hezbollahului libanez, a tuturor celorlalte țări din jurul Israelului, care să complinească lipsa sa de capacități. Deci practic a fost un gest suicidal pentru organizație.

Nici măcar din punct de vedere al ostaticilor, nu e o garanție că vei avea cu cine să negociezi când ai ucis 1.400 de oameni și când ai rănit atâția și când ai produs o asemenea lovitură de imagine Israelului. E puțin probabil ca acești oameni pe care tu i-ai răpit să constituie un argument suficient ca să ai cu ce negocia.

În momentul de față, Hamas s-a sinucis, iar intrarea în Gaza va însemna sterilizarea organizației pentru o generație. Depinde și cum va curge acest proces, pentru că Gaza e o amestecătură de clădiri, străduțe, practic, fiecare om de acolo are armă, e dificil de stabilit, toți sunt civili, nu e vorba de a nu ucide civili, ci de a nu ucide civili necombatanți. Aceste lucruri nu pot fi duse înapoi.

De aici și mirarea majoră și eșecul de analiză în a spune că Hamas nu va face nimic. Logic, pragmatic, Hamas nu avea cum să aștepte o soluție, o ieșire din întreaga încleștare cu o victorie, era copilăresc. În afara faptului că puteau să arunce în aer acordurile Abraham - statele arabe, care au semnat acorduri de recunoaștere a statului Israel și au acorduri bilaterale, a bloca semnătura acordului între Israel și Arabia Saudită - în afara acestor elemente, care îi sunt benefice și Iranului, care își freacă mâinile, nu cred că există obiective realiste pe care Hamas putea să le atingă.

A ucis oameni și cred că asta nu are cum să îi ajute pe nicio dimensiune. Mișcările pe care noi le-am văzut în Europa sunt de susținere a palestinienilor, a cauzei palestiniene, nu de susținere a Hamasului, care a împușcat civili, i-a căutat prin case să îi vâneze. Aici nu poate să existe susținere pentru acest măcel."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE