Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce asigurarea obligatorie nu acoperă surpările. Polița acoperă doar daunele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații

Deși asigurările obligatorii de locuință acoperă pagubele produse de alunecările de teren, ele nu acoperă și daunele produse de tasări. Asta află acum, pe pielea lor, localnicii din Slănic. Unii se plâng că au încheiat atât polița obligatorie, cât și una facultativă, însă asiguratorii le spun că nu se încadrează în riscurile pentru care au semnat contractele. Surparea produsă în mijlocul drumului nu a afectat blocurile din jur până în acest moment, dar alte gropi apărute în localitate au destabilizat deja casele oamenilor. 

Un exemplu este o casă din Slănic, care se află la 600 de metri de centrul orașului. Cu șase luni înainte de apariția gropii din oraș, pământul a început să se lase chiar la marginea imobilului. De luni bune, casa a devenit de nelocuit. Proprietara casei povestește că are atât asigurarea obligatorie, cât și pe cea opțională. 

”Asigurarea ridică din umeri și spune că nu este acoperită, nu acoperă ceea ce s-a întâmplat acolo. În cazul în care vom găsi și vom veni cu alte dovezi că ar fi acoperit... deschide dosarul din nou. Deocamdată l-au închis. Deci asigurarea obligatorie, pe scurt, este degeaba. Aștept să vedem următoarele procese verbale emise de primărie, scris, că ei nu scriu nimic, ca să pot să deschid din nou dosarul și bineînțeles, să mă adresez unei instanțe”, a spus aceasta. 

Danuele suportate de polița obligatorie

Proiectul privind asigurările obligatorii a apărut în anul 2007 și a devenit lege un an mai târziu. Încă de la început, inițiativa a vizat trei tipuri de riscuri: cutremurele, alunecările de teren și inundațiile. În ghidul publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară scrie foarte clar: polița obligatorie nu acoperă daunele provocate de tasarea sau lăsarea terenului de fundaţie fie sub sarcina construcţiei, fie din alte cauze. 

 Irinel Dinu, directorul departamentului de daune al PAID: ”Există și asemănări și diferențe între tasări și alunecări de teren. Polița obligatorie acoperă doar alunecarea de teren și dacă aceasta este ca urmare a unui fenomen natural. Motivele pentru care tasările nu sunt cuprinse în asigurare, în contractul PAD, evident, sunt multiple. Unul dintre cele mai importante, probabil, a fost, în momentul în care s-au stabilit aceste riscuri faptul că tasarea nu poate să ajungă la nivelul unui dezastru. Această poliță acoperă și oferă o protecție în caz de dezastru natural.” 

Reprezentanții PAID spun că nu au primit până acum explicații de la oficialii din Slănic privind clasificarea surpării care a afectat casele oamenilor și susțin că nu au dosare de daună deschise. Am stat de vorbă și cu unul dintre experții care cunosc situația din orașul prahovean. 

Manole Serbulea, expert tehnic: ”Orice instabilitate poate să genereze un dezastru. Una dintre consecințele alunecărilor de teren sunt și tasările. Ceea ce numim generic "alunecări de teren" sunt foarte multe fenomene. Alunecările de teren care afectează construcții sunt mult mai rare decât tasările. În activitatea mea, probabil că am avut de-a face cu 20-30 de alunecări de teren, dar cred că am avut de-a face cu sute de situații în care clădirile sau construcțiile, în general, au suferit tasări.” 

Nu toate polițele facultative acoperă riscul pagubelor produse de tasări. Acest lucru trebuie specificat în mod expres la încheierea unei astfel de asigurări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE