Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea de la Haga nu cere oprirea războiului în Gaza. Israelul a fost acuzat de genocid într-un proces deschis de Africa de Sud

Final îndelung așteptat în procesul de la Haga în care Africa de Sud a acuzat israelul de genocid în Gaza. Judecătorii nu au ordonat o încetare a războiului și au cerut Tel Avivului să încerce să limiteze numărul de morți și pagubele produse în timpul ofensivei militare. Într-o reacție rapidă, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va continua să facă ceea ce este necesar pentru a se apăra.

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid. Formula așteptată însă de Africa de Sud, inițiatoare a procesului, și anume ”opriți războiul”, nu a fost pronunțată în decizia interimară.

Joan E. Donoghue, președinte Curtea Internațională de Justiție: ”Statul Israel, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Convenției pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid în legătură cu palestinienii din Gaza, va lua toate măsurile care îi stau în putere pentru a preveni comiterea tuturor actelor care intră sub incidența unui articol din convenție. În special, uciderea membrilor grupului, provocarea de vătămări corporale sau psihice grave membrilor grupului și provocarea deliberată asupra grupului a unor condiții de viață care să provoace distrugerea fizică totală sau parțială a acestuia.”

În total, sunt șase așa-numite măsuri provizorii pentru a proteja palestinienii din Fâșia Gaza. Una dintre acestea cere Israelului să ia toate măsurile ce stau în puterea sa pentru a preveni şi a pedepsi incitarea directă şi publică la comiterea de acte de genocid. Decizia de vineri este doar una interimară și ar putea dura ani de zile pentru ca întregul caz adus de Africa de Sud să fie luat în considerare. Israelul respinge acuzația de genocid.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Angajamentul Israelului față de dreptul internațional este de nezdruncinat. La fel este și angajamentul nostru sacru de a continua să ne apărăm țara și să ne apărăm poporul. Ca orice țară, Israelul are un drept inerent de a se apăra. Încercarea josnică de a refuza Israelului acest drept fundamental este o discriminare flagrantă împotriva statului evreu și a fost respinsă pe bună dreptate. Acuzația de genocid lansată împotriva Israelului nu este doar falsă, ci și scandaloasă, iar oamenii decenți de pretutindeni ar trebui să o respingă.”

Israelul și-a lansat asaltul masiv aerian și terestru asupra Fâșiei Gaza după ce militanții Hamas au luat cu asalt comunitățile israeliene pe 7 octombrie. Ei au omorât aproximativ 1.200 de persoane, mai ales civili, și au răpit alte 250. În ofensiva Israelului, au murit peste 26.000 de palestinieni, susține Ministerul Sănătății din enclava condusă de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE