Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum s-a schimbat piața muncii. Jobul de șofer, printre cele mai căutate în rândul românilor

Domeniul ingineriei este cel mai căutat pe piața muncii în prezent, arată datele colectate de cea mai mare platformă online de locuri de muncă. De la începutul anului și până acum, s-au înregistrat aproape 8,5 milioane de căutări pentru un loc de muncă.

Dintre cele aproape 8,5 milioane de căutări de pe platforma online eJobs, 58.000 au fost pentru joburi în domeniul ingineriei, 39.000 pentru funcții de contabili și 33.000 de căutări în domeniul transporturilor, mai exact pentru poziții de șoferi.

În ceea ce privește salariile pe care le pot avea cei care lucrează în aceste domenii: un inginer câștigă, în medie, 4.500 de lei pe lună, un contabil 3.900 de lei și un șofer 3.500 de lei. Amintim că salariul mediu pe economie în prezent este de aproximativ 3.500 de lei net.

Alte joburi foarte căutate online sunt cele pentru poziții de manager, economist și de manager în resurse umane. Acestora li se adaugă şi căutări de cuvinte-cheie pentru anumite domenii, precum: resurse umane, call center sau vânzări. Nu în ultimul rând, locurile de muncă remote, adică de la distanță, rămân în preferințele românilor și chiar au înregistrat o creștere de 25% în căutări față de anul trecut.

În momentul de față, pe piața forței de muncă din România există un deficit de aproximativ de 15.000 de ingineri, iar facultățile de profil din toată țara produc, în medie, 6.000 de specialiști. Univerisitățile și-au suplimentat locurile pentru a școlariza un număr tot mai mare de ingineri. Foarte mulț iabsolvenți aleg, însă, să lucreze în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE