Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte. Judecătorii au desființat sentința pe care fostul edil o executa pentru abuz în serviciu și au dispus punerea în libertate. Fostul primar al Sectorului 5 a fost încarcerat la penitenciarul Jilava. Piedone a fost achitat pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.
De asemenea, Prefectura Capitalei a semnat, astăzi, ordinul de repunere în funcție și va fi trimis mâine edilului.
Piedone își poate relua mandatul de primar
Cristian Popescu Piedone își reia, oficial, mandatul de primar al Sectorului 5, după eliberarea din închisoare. Prefectura Capitalei a semnat, astăzi, ordinul de repunere în funcție și va fi trimis mâine edilului.
Potrivit procedurii, era nevoie ca Prefectura să ia act de decizia instanței, prin care sunt anulate efectele condamnării, pentru a emite ordinul. Asta, în contextul în care edilul a fost eliberat miercuri din Penitenciarul Jilava, unde era încarcerat de mai bine de un an.
Piedone, prima declarație după ce a fost eliberat
"Am spus Înaltei Curți de Casație și Justiție la ultimul meu cuvânt că mai sus de această treaptă a justiției din România este doar Dumnezeu. La Dumnezeu m-am rugat să deschidă ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepți.
Astăzi, justiția, prin Înalta Curte, (n. red. arată) spun că există speranță în România pentru dreptate.
Eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele. Din păcate, am răspuns pentru altcineva."
Piedone a declarat că nu va da statul în judecată, deși ar câștiga. Întrebat dacă se va întoarce la primărie, el a răspuns: "Cu siguranță da".
"Nu voi cere (n. red. despăgubiri morale). Și așa statul e cum e, dator. Mai vin și eu să îi cer ceva? Voi câștiga! Nu am nevoie! Voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capăt.
În închisoare m-am eliberat mental. Cât despre condițiile din închisoare, nu vreau să ajungă nimeni aici. Dar dacă ai bun simț, dacă te comporți ca atare și instituția îți răspunde ca atare.
Am ieșit la muncă, am muncit fără probleme, am cosit, le-am făcut pe toate. M-am dus la cursuri de horticultură."
Piedone, despre Colectiv
"Dacă copiii mei erau acolo, în acea seară, și mureau, susțineam în continuare că sunt nevinovat. Le înțeleg (n. red. părinților) furia. Dar ce s-a schimbat până acum? Rudele au fost despăgubite, dar banii nu înlocuiesc trauma pierderii unui copil.
Am conștiința curată. Știu că nu am mințit și că nu aveam ce să previn. A fost eliberată autorizație: bar, vânzare, băuturi alcoolice, locuri la mese. Au fost 80 de locuri la mese. Păi tu, dacă bagi la tine în casă 100 de inși, vine primarul să te întrebe de ce ai luat foc în casă cu 100 de inși?"
Prefectura București: Cristian Popescu Piedone va fi repus în funcție
Într-un comunicat transmis miercuri, Prefectura Capitalei a transmis:
”Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.
Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție.”
Motivarea deciziei
”Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpării Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. II. Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii.
Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).
Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.
Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.”
Condamnat în primă instanță la 4 ani
Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, pe 12 mai 2022, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.