Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Credincioșii musulmani de pretutindeni sărbătoresc sfârșitul lunii de post a Ramadanului

Arabia Saudită celebrează vineri Eid al-Fitr, sărbătoarea musulmană ce marchează sfârşitul lunii sfinte de post a Ramadanului. În Liban şi Libia, ţări sfâşiate de diviziuni profunde, Eid al-Fitr va fi celebrat de unii dintre credincioși vineri şi de alţii sâmbătă.

Alte ţări din regiune, precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Libia, Iordania, Israel, Sudan, Egipt şi Algeria și-au început sărbătorile vineri, în timp ce în Oman, Iran, Irak Eid se va sărbători sâmbătă.

Arabia Saudită, locul în care a luat naştere islamul şi unde are loc marele pelerinaj, hagealâcul, găzduieşte cele mai sfinte locuri ale religiei islamice, precum Mecca şi Medina, şi păstrează astfel o influenţă deosebită în întreaga lume musulmană.

Cum este stabilită data sărbătorii Eid al-Fitr

Data Eid al-Fitr este determinată de observarea semilunii, în conformitate cu calendarul lunar musulman, care diferă de calendarul gregorian.

Postul Ramadanului, unul din cei cinci piloni ai islamului, este respectat de milioane de musulmani din întreaga lume. În această lună, musulmanilor le este interzis să bea, să mănânce şi să întreţină relaţii sexuale de la răsărit până la apusul soarelui.

Dincolo de dimensiunea religioasă, Ramadanul şi Eid al-Fitr sunt şi o oportunitate pentru reunirea familiei şi a comunităţii.

Eid al-Fitr este marcat şi de gesturi de caritate faţă de cei mai săraci, generozitatea fiind puternic încurajată în această perioadă a anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE