La sosirea sezonului rece trebuie să acordăm o atenție sporită surselor de încălzire. Și asta pentru că unele dintre principalele cauze ale intoxicațiilor cu monoxid de carbon și izbucnire a incendiilor sunt improvizațiile sau coșurile de fum neverificate, atrag atenția pompierii.
Mulți oameni preferă să le curețe singuri sau chiar să ignore riscurile depunerilor de pe interiorul coșurilor de fum. Pompierii spun că sobele și coșurile trebuie verificate și reparate doar de către persoane specializate și autorizate.
Coșarii, la mare căutare
Peste 80% dintre românii care locuiesc la sate încă folosesc soba cu lemne pentru a-și încălzi locuințele. Însă, de cele mai multe ori, cei care curăță coșurile de fum sunt chiar proprietarii. Și asta pentru că meseria de coșar este pe cale de dispariție. Cu greu mai găsești o persoană autorizată. Motiv pentru care, în comuna Erbiceni din Iași, opt coșari, angajați ai primăriei, au mers din casă în casă pentru a da o mână de ajutor localnicilor.
Ioan Mârțu, angajat: ”Ne-a pus pe noi ca să nu fie incendii, mai ales la bătrâni erau incendii iarna. Au ars și în casă.”
Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, jud. Iași: ”De circa 5-6 ani de zile, pe timpul iernii noi nu avem evenimente de incendiu, cel puțin la bătrâni. Nu mai sunt coșari in ziua de astăzi, deși ar fi necesari.”
Cei care nu curăță coșul de fum riscă amenzi
Anul trecut, la nivel național, peste 32% dintre incendii, adică puțin peste 2400 au fost cauzate de coșurile de fum defecte sau care nu au fost curățate. De teamă ca locuința să nu-i fie distrusă, bunica Angarușa, în vârstă de 81 de ani, nu a îndrăznit să mai pună lemne pe foc. A vrut să plătească pe cineva care să îi curețe hornul la casă, dar nu a găsit.
Angarușa Beldiman: ”De acum baba se bagă la căldură. La lume ieșea fum că a fost frig. Eu nu am putut sa fac focul. Mi-am adus o plapumă de la vale și m-am învelit bine și focul nu l-am făcut că mi-a fost frică că este fum.”
Înainte ca cei opt angajați să se ocupe și de curățatul hornurilor, în comuna Erbiceni, erau anual mai bine de 10 incendii cauzate coșurile de fum necurățate sau defecte.
Laurențiu Listar, purtătorul de cuvânt al ISU Iași: ”Nu s-au înregistrat doar pagube materiale, ci și pierderi de vieți omenești, înregistrându-se în anul 2022 150 de astfel de incendii soldate cu 10 persoane decedate, respectiv în anul 2023, 95 de astfel de incendii soldate cu 3 persoane decedate.”
Cei care folosesc sobele cu improvizații, care nu asigură protecția la foc, nu fac verificări sau nu curăță coșul de fum cel puțin o dată pe an riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.