Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii blocați în Dubai au revenit acasă. Ansamblul folcloric a rămas blocat în Emirate, din cauza inundațiilor

20 de copii și doi profesori care au participat la un festival folcloric internațional s-au întors în România, după ce au rămas blocați în Dubai din cauza inundațiilor puternice care au blocat inclusiv traficul aerian. Ei revenit în țară cu aeronava cu care s-a întors premierul Marcel Ciolacu din Abu Dhabi. Între timp, Aeroportul Internațional Dubai încearcă să reia activitatea după ploile torențiale care au inundat pistele și au întrerupt traficul.

Copiii au povestit clipele de panică prin care au trecut

Ansamblul folcloric din Sibiu tocmai participase la un festival internațional organizat în Dubai. În momentul în care copiii și profesorii au vrut să plece spre aeroport, furtuna a făcut ravagii. Astfel, ei au rămas blocați în recepția hotelului, iar cursa aeriană la care aveau locuri rezervate a fost anulată din cauza inundațiilor. 

Florin Dragotă, coregraf: „Am sunat undeva pe la 20 seara și am spus situația mea cu copiii. Efectiv am încercat să caut locuri de cazare, pentru că la aeroport nu mai puteam ajunge nicicum. Pe străzi era un fel de Veneția. De aia m-am speriat mai mult, pentru că am și minori.”

Alexandru Ropot, membru al ansamblului folcloric din Sibiu: „M-am speriat. Prima dată când am ieșit afară, cerul s-a întunecat, a început să bată vântul din ce în ce mai tare, au apărut fulgere și tunete, iar după aceea a început o ploaie puternică, iar la scurt timp am văzut străzi inundate, a fost urât.”

Copil: „Nu ne așteptam să ajungem într-o țară atât de caldă și să pățim fix noi lucrul acesta. Am fost surprinși cu toții, n-am știut ce urmează și am încercat să ne păstrăm calmul, liniștiți și să ne gândim că totul o să fie bine.”

Copil: „Părinții au fost și ei impacientați, pentru că nu știau ce se întâmplă. Nu prea am vorbit cu ei în timpul furtunii, pentru că ne era și nouă frică, eram puțin îngrijorați. Ne-au ajutat foarte mult profesorii, i-au ținut la curent cu tot ce se întâmplă, au știut tot ce facem și tot ce urmează.”

Furtuna a provocat numeroase pagube

Locuitorii din zonă încă sunt marcați de puterea furtunii care a lovit Dubaiul, dar și impresionați de reacția autorităților.

Cătălina Stoian, localnică: „Am fost avertizați, suntem avertizați de fiecare dată pentru că această ploaie într-adevăr a fost naturală. Furtuna a fost naturală, dar în schimb în Dubai in emirate se practică cloud seeding, deci ei și provoacă artificial ploi, motiv pentru care suntem avertizați din timp. Din păcate, de această dată a fost o furtună extraordinar de violentă. A fost un scenariu apocaliptic, să spunem. Într-adevăr, Emiratele nu sunt pregătite pentru acest tip de inundații.”

Specialiștii au demontat scenariile potrivit cărora furtuna ar fi fost provocată de tehnologia folosită de autorități pentru a produce ploi artificiale.

Edward Gryspeerdt, cercetător Imperial College London:Aceste experimente de „însămânțare” a norilor vizează în mod obișnuit îmbunătățiri relativ mici ale cantității de precipitații, parțial pentru că nu puteți crea furtuni mari ca aceasta din nimic. Așa că, în timp ce însămânțarea norilor este testată în regiune, există dovezi foarte limitate care să sugereze cât de bine funcționează și asta face, în acest caz, destul de puțin probabil ca acest eveniment să se fi datorat însămânțării norilor.”

Ploile torențiale au afectat traficul inclusiv pe cel mai aglomerat aeroport din lume, care a fost închis temporar. Aeroportul Internațional Dubai încearcă să își revină după ploaia record căzută în Emiratele Arabe Unite. Călătorii stau acum la cozi lungi sau dorm în aeroport, în speranța că vor reuși să urce într-un avion către casă. Acum câteva zile, o furtună puternică a adus într-o singură zi ploi mai bogate decât cele dintr-un an întreg. Alte zone ale emiratelor au înregistrat și mai multe precipitații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE