Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse în rândul europarlamentarilor după vizita lui Gerhard Karner la București: "Nu avem probleme cu migrația. Este o greșeală fantastică ce s-a întâmplat astăzi la București"

Vizita lui Gerhard Karner n-a adus României veștile așteptate cu privire la aderarea în spațiul Schengen. Oficialul austriac a transmis că nu poate înainta o dată precisă pentru accederea țării noastre la spațiul de liberă circulație. Acesta a mai spus că, în acest moment, sistemul de protecție a frontierelor externe ale UE nu este funcțional și a subliniat că România și ministrul de Interne sunt parteneri de încredere în demersul de a-l îmbunătăți.

Invitați în platoul Euronews România, europarlamentarii Victor Negrescu (PSD), Vlad Gheorghe (USR), și Gheorghe Falcă (PNL) au fost de acord că Schengen rămâne un obiectiv prioritar pe agenda României. Însă, pentru fiecare dintre eurodeputați, vizita ministrului de Interne al Austriei a avut o semnificație distinctă.

Gheorghe Falcă susține că vizita lui Gerhard Karner este un semnal pozitiv pentru România

"Cred că vizita de astăzi înseamnă un început al colaborării între cele două ministere (de Interne – n.red.), după răceala din decembrie 2022. Este un pas pe care ambele țări trebuiau să îl facă. Mai mult de atât, sub presiunea Comisiei Europene și a Consiliului European, Austria trebuie să își schimbe poziția. Și nu doar Austria, ci și Olanda, în același timp”, a spus Gheorghe Falcă.

Optimist, eurodeputatul PNL a spus că accederea României la Schengen a fost o pârghie pentru Austria înspre a forța Comisia Europeană să ia atitudine cu privire la problema migrației ilegale. Pe de altă parte, vizita de astăzi transmite un mesaj pozitiv pentru România - acela că Viena își schimbă optica și că este deschisă la negociere.

”Avem un drept pe care trebuie să-l primim. Nu te poți opune la infinit, mai ales că liderii austrieci au spus la nivel european că UE are nevoie de un sistem de securitate internă mai mare. De aceea, cancelarul Austriei s-a deplasat în Ungaria, a vorbit despre nevoie unui gard între Turcia și Bulgaria. Ministrul de Interne a venit în România și a văzut că funcționăm corect și a apreciat modul în care s-a lucrat cu Poliția de Frontieră. Miza lor în decembrie a fost pe zona de migrație și n-au votat intrarea României în Schengen, forțând mâna Comisiei Europene pentru a gândi mai bine politicile de migrație și pentru a face investiții în domeniu.

Au într-un fel dreptate, 110.000 de imigranți sunt în Austria. Sunt cei mai mulți migranți la suta de mii de locuitori în Europa. Sunt costuri mari și pentru ei. Au găsit o pârghie pentru a le forța mâna. Dar putem spune că vizita de azi este un semn bun a ceea ce înseamnă disponibilitatea de schimbare. Pentru că nu se pot schimba brusc, să spună astăzi «da», când acum 5 luni au spus «nu». Ci începe o procedură de colaborare. Mai ales că, în prima intervenție, ministrul de Interne a spus că «astăzi voi discuta, voi negocia cu domnul Bode și vom stabili mai multe lucruri împreună». Putem avea speranțe, forțând mâna, plecând de la presiunea Comisiei și a Consiliului.(...) Faptul că un ministru de Interne vine din Austria în România nu putem lua decât drept un semnal pentru a începe o negociere, dacă nu, stătea acasă", a mai explicat Gheorghe Falcă cu privire la atitudinea și intențiile ministrului de Interne austriac.

Vlad Gheorghe spune că România a validat astăzi tezele migrației ilegale susținute de Austria

 În contrapartidă, eurodeputatul Vlad Gheorghe a precizat că atitudinea ministrului Bode a fost contraproductivă obiectivelor României. Potrivit acestuia, România, prin ministrul de Interne, nu trebuia să accepte implicarea în soluționarea problemelor migratorii ale Austriei, pentru a nu susține teza oficialilor de la Viena, atâta vreme cât migranții nu ajung în Austria tranzitând România.

"Domnul Falcă a scăpat-o mai direct, domnul Bode a zis-o mai voalat: că au austriecii dreptate. A zis că au o problemă de migrație și noi o să fim partenerii lor în a rezolva problemele. Care probleme? Nu avem probleme cu migrația. Problema nu e la noi. Este o greșeală fantastică ce s-a întâmplat astăzi la București. Domnul Bode, precum domnul Falcă, a legitimat narativul împotriva noastră. Cum trec respectivii migranți cu pluta peste Carpați? Bode a semnat azi niște parteneriate cu austriecii care întăresc granița României cu Ungaria, o graniță internă care trebuie să dispară.

Cum să acceptăm întărirea unei granițe pe care vrem să o desființăm? Dânsul n-a vorbit despre granițe externe, care ar trebui să fie locul pe care să ne concentrăm. Ei vor să aducă efective între România și Ungaria. Cum să aduci mai multe și apoi să promiți că le desființezi. S-au validat toate tezele austriecilor azi la București și s-a întărit granița pe care vrem s-o desființăm. Vorbim de un dezastru în toate variantele posibile", a spus eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Victor Negrescu, contrariat de atitudinea ministrului de Interne

Pe de altă parte, europarlamentarul Victor Negrescu este contrariat că ministrul austriac de Interne și-a permis să înainteze un orizont de timp îndelungat în ceea ce privește accederea României în Schengen. Oficialul român a chestionat legitimitatea oficialului austriac de a oferi termene. Totodată, acesta a spus că trebuie evitată politizarea subiectului, iar România are nevoie să adopte un mesaj unitar și o strategie prin care să își atingă obiectivul.

”Trebuie să evităm politizarea subiectului. Asta a făcut de fapt guvernul de dreapta al Austriei. Au instrumentalizat dezbaterea privind fenomenul migrației poate pentru obiective electorale la ei în țară. Noi trebuie să venim c-un alt tip de mesaj, coerenți în abordarea noastră, dar nu în genunchi în fața nimănui. Trebuie ca și Comisia Europeană să trateze subeictul cu mai mare atenție și trebuie ca inclusiv la nivelul șefilor de stat și de guverne să ridicăm această problematică, pentru că acest refuz în privința României dăunează solidarității și unității blocului european.

Este clar că România și-a îndeplinit toate obligațiile. Inclusiv ministrul de Interne al Austriei spunea că România a făcut foarte multe, dacă a făcut foarte multe și mult mai multe decât alte state membre, ar trebui să ni se respecte acest drept și să fim primiți în Schengen. Dânsul ne-a dat un orizont de timp pe termen lung. A spus că mai durează mult. Ce înseamnă mult? Și cine este el pentru a spune lucrurile acestea? Cred că ar trebui să fim mai coerenți, să lucrăm împreună în această direcție, să avem o strategie care să ofere României această oportunitate și folosind toate mijloacele existente în plan european, pentru că vorbim de interesul nostru, iar guvernanții din Austria par să folosească aceste instrumente în interesul lor. Noi trebuie să învățăm tematicile și modul de cizelare europeană pentru a le folosi în interesul nostru", a spus Victor Negrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE