Celebra rețetă italiană pentru sosul carbonara ar fi de proveniență americană. Afirmația îi aparține lui Alberto Grandi, profesor de istorie a gastronomiei la Universitatea din Parma.
Acesta mai susține că deserturile tiramisu și panettone sunt invenții relativ recente și că majoritatea italienilor nici măcar nu au auzit de pizza înainte de 1950.
Cunoscut pentru declarațiile sale controversate despre mâncarea italiană, Grandi susține că rețeta pentru carbonara a fost preparată pentru prima dată de un bucătar în 1944 pentru soldații americani, folosind șuncă și ouă.
Alberto Grandi, profesor de istorie a gastronomiei la Universitatea din Parma: "Prima rețetă care a fost publicată datează din 1953, în Chicago. Mulți italieni au plecat în America, așa că practic toată bucătăria italiană este italo-americană."
Afirmația i-a înfuriat pe italieni, care consideră că declarațiile profesorului nu sunt bazate pe dovezi.
"Nici vorbă! Pot spune ce cred cu adevărat? Este o tâmpenie", este de părere un bărbat.
"Americanii mănâncă pizza cu ananas, aceea e gastronomia lor", spune un italian.
Contrar opiniei generale, una dintre cele mai faimoase rețete italiene, sosul carbonara original are doar trei ingrediente: gălbenuș de ou, carne de porc și brânză pecorino.