Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Contraofensiva Ucrainei. Oficialii anunță "succese parţiale" în înaintarea spre Marea Azov

După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei, pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.

Opt localități au fost eliberate recent de armata Ucrainei, a precizat ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, însă Ucraina susţine că cea mai importantă lovitură a contraofensivei sale abia urmează.

Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o "zonă gri" necontrolată de niciuna dintre tabere.

20/06/2023 , 22:27

Ucraina anunță "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care în ultimele luni şi-au consolidat semnificativ poziţiile defensive, şi a revendicat marţi "succese parţiale" în înaintarea în direcţia oraşelor Melitopol şi Berdiansk ocupate de ruşi, consemnează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o "zonă gri" necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălţimile ce înconjoară satul, înălţimi controlate la nord de trupele ucrainene şi la sud de cele ruse.

Operaţiunile militare în desfăşurare sunt acoperite de o ambiguitate informaţională voită, remarcă AFP, în timp ce Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul a de atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei.

Continuă în acest timp luptele şi în alte sectoare ale frontului, precum cele din zona localităţilor Avdiivka şi Marinka din Doneţk, unde trupele ruse sunt cele aflate în ofensivă, precum şi în jurul oraşului Bahmut cucerit de mercenarii Wagner care au predat apoi controlul acolo trupele ruse, pe care acum armata ucraineană încearcă în continuare să le învăluie prin atacuri pe flancuri.

Pe de altă parte, Rusia atacă ariergarda ucraineană cu drone şi rachete, ţintind departe de linia frontului elemente ale logisticii armatei ucrainene, cum ar fi depozitele de muniţii şi combustibili.

"Cele două tabere suferă pierderi grele" şi "forţele ruse desfăşoară adesea operaţiuni defensive relativ eficace", rezumă situaţia pe front un raport al serviciilor de informaţii britanice. La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că "ruşii au avut timp să se pregătească" pentru defensivă şi "densitatea câmpurilor de mine este incredibilă".

Aceste câmpuri de mine, precum şi armele antitanc eficiente, precum elicopterele ruseşti KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe şi vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaţilor săi occidentali şi pe care mizează mult în această contraofensivă.

20/06/2023 , 08:02

Ucraina susţine că cea mai importantă lovitură a contraofensivei sale abia urmează

Adjuncta ministrului apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că "cea mai mare lovitură" din campania militară a Kievului urmează să vină, dar a recunoscut că operaţiunea este dificilă, deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini", a spus Maliar pe Telegram. Militarii "se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează".

După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei, în urmă cu două săptămâni, pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.

"Inamicul nu va renunţa cu uşurinţă la poziţiile sale şi trebuie să ne pregătim pentru un duel dur", a spus Maliar. "De fapt, exact asta se întâmplă acum".

Armata ucraineană, care a păstrat o tăcere strictă cu privire la campanie timp de mai bine de o săptămână, a revendicat de atunci mici victorii, informând luni că a eliberat mai multe aşezări.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că această contraofensivă nu a înregistrat vreun succes semnificativ, dar unii oficiali şi bloggeri militari ruşi spun că Ucraina a obţinut mici câştiguri cu preţul unor pierderi uriaşe de trupe şi echipamente.

Este imposibil de verificat în mod independent cum evoluează operaţiunea militară în cele mai controversate puncte ale frontului, dar Reuters a fost în măsură să confirme că forţele Ucrainei au avansat în faza incipientă a contraofensivei.

Maliar a mai spus că, deşi forţele ucrainene avansează în mai multe direcţii în sud, forţele Rusiei fac eforturi pentru a înainta în est, unde îşi concentrează eforturile.

Potrivit unei evaluări făcute luni de preşedintelui Volodimir Zelenski, armata ucraineană nu a suferit până acum nicio pierdere de teren în contraofensiva în curs de desfăşurare împotriva ocupanţilor ruşi.

"În unele zone, luptătorii noştri avansează, în unele zone îşi apără poziţiile şi rezistă atacurilor ocupanţilor şi atacurilor intensificate", a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său de luni seara.

"Nu avem poziţii pierdute. Doar eliberate".

El le-a promis din nou compatrioţilor săi că steagul ucrainean va fi arborat, în cele din urmă, în toate regiunile ocupate în prezent în sudul şi estul ţării.

19/06/2023 , 13:52

Opt localități eliberate de armata Ucrainei

Opt localități au fost eliberate de armata Ucrainei, de la lansarea contraofensivei în urmă cu două săptămâni, a precizat ministrul adjunct al Apărării de la Kiev.

Este vorba despre mai multe sate din regiunile Berdyansk și Melitopol. În total, armata Ucrainei a avansat 7 kilometri și a eliberat 113 kilometri pătrați. În același timp, la Herson s-au înregistrat bombardamente, fiind lovite o stație de autobuz și un depozit. Pompierii au intervenit pentru a stinge focul. Nu au fost raportate victime. Mai multe explozii s-au auzit și la Odesa, după ce aviația avertizase asupra unui posibil atac cu rachete. Armata ucraineană a respins, însă, atacul.

18/06/2023 , 16:23

Pierderi semnificative pe front atât în tabăra rusă, cât și în cea ucraineană

Rusia și Ucraina au înregistrat pierderi semnificative pe front, pe măsură ce militarii ucraineni luptă pentru a alunga forțele Kremlinului din zonele ocupate în primele etape ale contraofensivei sale, au anunțat duminică oficiali britanici, citați de The Associated Press.

Pierderile suferite de Armata rusă sunt probabil la cel mai ridicat nivel de la bătălia pentru Bahmut din martie, au precizat oficialii militari britanici în evaluarea lor periodică.

Potrivit serviciilor secrete britanice, cele mai grele lupte au avut loc în sud-estul provinciei Zaporojoie, în jurul Bahmut și la vest, în provincia ucraineană Donețk, din estul țării.

Raportul oficialilor britanici arată că în aceste zone Ucraina a "făcut mici progrese”, în timp ce forțele ruse au desfășurat ”operațiuni defensive relativ eficiente" în sudul Ucrainei.

Armata ucraineană a anunțat duminică dimineață că în ultimele 24 de ore, Rusia a efectuat 43 de atacuri aeriene, patru bombardamente cu rachete și 51 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Potrivit Statului Major General, Rusia continuă să își concentreze eforturile asupra operațiunilor ofensive din estul Ucrainei, desfășurând atacuri în jurul Bahmut, Avdiivka, Marinka și Lîman, în provincia Donețk, unde au avut loc 26 de confruntări.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a precizat că doi civili au fost uciși, iar alți trei au fost răniți în ultimele 24 de ore. Oficialii ucraineni au menționat că forțele ruse au lansat, de asemenea, atacuri aeriene asupra altor regiuni din estul și sudul țării.

Un civil a fost ucis și alți patru au fost răniți în provincia Herson în urma atacurilor rusești, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, în timp ce guvernatorul regional din Zaporizhzhia, Iurii Malashko, a spus că o persoană a fost rănită în urma atacurilor rusești care au lovit 20 de locuințe din provincie.

De cealaltă parte, Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra satului Piatykhatky.

În schimb, Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Guvernului regional din provincia Odesa, a menționat că forțele ucrainene au distrus un depozit de muniție "foarte important" în apropierea orașului portuar Henicesk, ocupat de Rusia, în provincia Herson.

De altfel, analiștii occidentali și oficialii militari au avertizat că lupta militarilor ucraineni pentru a alunga forțele Kremlinului din zonele ocupate, cu ajutorul armelor furnizate de Occident ar putea dura mult timp, în condițiile în care atacurile au loc lungul liniei de front de 1.000 de kilometri.


18/06/2023 , 16:23

Serviciile secrete estoniene explică de ce nu vom mai vedea contraofensiva ucraineană timp de o săptămână

Contraofensiva Ucrainei a început în jurul datei de 5 iunie, iar progresele sunt mici, însă totuși notabile. Cu toate acestea, serviciile secrete estoniene susțin că ucrainenii nu vor mai efectua această ofensivă timp de o săptămână. Până acum, armata ucraineană a căutat vulnerabilități în organizarea rușilor și va continua să o facă până la un atac în forță și de mare amploare.


Ucraina a anunțat că a înregistrat ”succese” în contraofensiva care avansează spre sudul țării. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a confirmat că militarii sunt ”implicați activ" pentru a avansa contraofensiva din sudul țării, conform The Guardian.

”Practic, în toate sectoarele în care unitățile noastre atacă în sud, au înregistrat succese tactice. Ele avansează treptat. În acest moment, avansul este de până la 2 km în fiecare direcție”, a afirmat Hanna Maliar.

Forțele ucrainene din jurul orașului devastat Bakhmut, cucerit luna trecută de Rusia, încearcă să învingă forțele rusești de la periferia orașului.

Rusia nu a recunoscut oficial avansul trupelor ucrainene și a anunțat că a provocat pierderi grele forțelor Kievului în ultimele 24 de ore.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a lăudat evoluțiile, spunând că "fiecare soldat, fiecare nou pas pe care îl facem, fiecare metru de pământ ucrainean eliberat de inamic este de cea mai mare importanță".


Armata ucraineană a revendicat duminică, 11 iunie, recucerirea unei localităţi din sudul ţării, într-un prim succes teritorial anunţat în cadrul asaltului împotriva poziţiilor ruse din această parte a frontului, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că au loc "acţiuni de contraofensivă".

"Glorioşii soldaţi din brigada a 68-a (...) au eliberat localitatea Blahodatne", au indicat pe Facebook forţele terestre ale armatei ucrainene, împreună cu un video care arată soldaţi alături de un drapel ucrainean, într-o clădire distrusă, potrivit Agepres.

Satul respectiv, care avea până în 1000 de locuitori înainte de război, este situat la limita regiunilor Doneţk şi Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al militarilor care au luat parte la operaţiune, ucrainenii au capturat doi soldaţi ruşi şi combatanţi separatişti proruşi.

Este primul succes teritorial anunţat de câteva luni de Kiev, pe lângă cele câteva sute de metri redobândite recent la periferia Bahmutului, în est, pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit în mai.

Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă într-o conferinţă de presă "acţiuni de contraofensivă" ale armatei sale pe front, refuzând să menţioneze dacă este vorba despre marele atac pregătit de luni de zile de statul major de la Kiev.

Volodimir Zelenski: ”Trebuie să avem încredere în militarii noştri”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă "acţiuni de contraofensivă" ale armatei sale pe front, în timp ce a refuzat să menţioneze dacă este vorba despre marele atac pregătit de luni de zile de statul major de la Kiev, relatează AFP.

"În Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive şi nu voi vorbi despre ele în detaliu", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă. "Trebuie să avem încredere în militarii noştri, iar eu am încredere în ei", a adăugat el.

Aceste afirmaţii survin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că marea contraofensivă ucraineană destinată să respingă trupele de la Moscova a început.

Armata rusă a raportat timp de şase zile atacuri de amploare, în principal pe frontul de sud.

Totuşi, Putin a dat asigurări că armata ucraineană nu şi-a "realizat obiectivele" în timpul acestor atacuri şi a suferit pierderi grele.

La rândul lor, autorităţile ucrainene au părut să minimizeze amploarea luptei de pe front din ultimele zile, fără a da detalii cu privire la strategia lor.

Mult așteptata contraofensivă este în desfășurare, anunță Institutul pentru Studiul Războiului. Vladimir Putin susține că această contraofensivă a eșuat. El susține că ea a început, dar ucrainenii nu și-au atins obiectivele. Institutul pentru Studiul Războiului amintește însă că această operațiune este una de lungă durată, care se va întinde pe câteva luni.

Ucraina a atacat în cel puțin trei sectoare pe linia frontului

Contraofensiva ucraineană a început pe 8 iunie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Ucraina a executat operațiuni de contraofensivă cu efecte diferite în cel puțin trei sectoare de pe front ca partea a eforturilor generale de contraofensivă care se desfășoară de duminică, 4 iunie, arată jurnalistul Euronews, Sasha Vakulina.

În estul Ucrainei, trupele ucrainene s-au deplasat pe poziții de ofensivă în Bahmut și în jurul său. Au executat atacuri localizate în vestul regiunii Donețk, la estul frontierei cu regiunea Zaporojie, și se pare că execută atacuri terestre în partea de vest a regiunii Zaporojie.

Forțele ucrainene au obținut victorii restrânse în jurul Bahmutului pe 8 iunie, inclusiv au avansat puțin în apropiere de Berhivka, la 6 km nord-est de Bahmut. De-a lungul canalului din Donețk, la vest de Andriivka, oficialii ucraineni spun că forțele ucrainene au trecut de la operațiuni defensive la cele ofensive în sectorul Bahmut și obținut victorii pe o rază de aproximativ 200 m și aproape 2 km pe flancurile orașului.

Forțele ucrainene continuă să execute atacuri terestre restrânse pe frontierele administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a spus că lupta pe direcția Velyka Novosilka continuă.

Forțele ucrainene au executat un atac restrâns, dar totuși însemnat, în vestul regiunii Zaporojie. Sursele rusești au început să relateze, târziu noaptea pe 7 iunie, că unități din brigăzile ucrainene care au fost echipate recent cu kituri occidentale au lansat un atac în sud-vestul localității Orihiv. Sursele rusești recunosc că forțele ucrainene au spart primele linii de apărare de-a lungul axei Mala Tokmachka-Polohy, dar au spus că unitățile rusești au reușit să contraatace și să împingă forțele ucrainene înapoi pe pozițiile inițiale.

Institutul pentru Studiul Războiului spune că probabil contraofensiva nu se va desfășura ca o operațiune unică terestră, va consta în numeroase operațiuni în multe locuri, care vor fi diferite ca dimensiune și intensitate de-a lungul mai multor săptămâni.

Forțele ucrainene vor continua să încerce să-i ia prin surprindere pe ruși în ce privește locul în care va fi întreprins efortul principal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE