Statutul de protecție a lupilor ar trebui să fie redus de la "strict" la doar "protejat", după propunerea Comisiei Europene.
Într-un raport publicat pe 20 decembrie, executivul UE a estimat o populație actuală de aproximativ 20.300 în statele membre, cu excepția a trei țări. Este aproape dublul cifrei față de cea din 2012. În raport se precizează că, anual, una din 1.500 de oi moare atacată de lup. În statele UE sunt șase milioane de oi.
Comisia Europeană vrea să reducă statutul de protecție a lupilor
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că revigorarea populației de lupi a fost "o veste bună pentru biodiversitate" în Europa. Iar raportul notează că lupii ajută la prevenirea degradării ecosistemului și la răspândirea bolilor la bovine, prin reducerea populației de cerbi în plină expansiune. "Însă concentrarea grupurilor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru animale", a spus Von der Leyen.
Propunerea de modificare a statutului de protecție a lupilor, în conformitate cu Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice europene și a habitatelor naturale, este necesară ca pas preliminar înainte de a modifica legile privind protecția naturii în Uniunea Europeană.
Dar conservatorii spun că datele nu justifică o schimbare care ar putea duce lupii din nou în bătaia puștilor vânătorilor și supuși sacrificării, în contextul în care autoritățile regionale îi consideră o amenințare pentru fermieri.
Léa Badoz, membru al unui ONG pentru protecția animalelor, a declarat că nu există "susținere științifică" pentru ca măsura să schimbe statutul lupilor în conformitate cu convenția din 1979.
"Propunerea reflectă o mișcare strategică, oportunistă și politică, ce ridică îngrijorări cu privire la motivațiile sale și alinierea la obiective politice autentice", a spus Lea Badoz, citată de Euronews.com.
Von der Leyen a trecut printr-un episod în care un ponei de rasă de la ferma sa a fost ucis de lupi, anul trecut. Astfel, ea a fost acuzată că a fost prea alarmistă în septembrie, când a declarat că Wolf Packs reprezintă un "potențial pericol real și pentru oameni". Mai mult, Comisia a fost criticată pentru că a acordat părților interesate mai puțin de trei săptămâni pentru a răspunde la un apel privind datele despre populațiile de lupi actuali, pe care se bazează parțial propunerea actuală.
WWF susține că decizia este "scandaloasă"
Într-un comunicat, WWF susține că propunerea a reprezentat un viraj la 180 de grade, făcut de către o comisie care, în octombrie anul trecut, s-a opus exact aceleiași propuneri din partea Elveției, pe motiv că "va duce efectiv la cel mai mic grad de protecție a populațiilor de lupi din Europa", indiferent de diferențele regionale și locale.
Sabien Leemans, un specialist în biodiversitate la Biroul de la Bruxelles al WWF, a "aruncat" o decizie "scandaloasă" despre care chiar ea a spus că nu avea niciun temei științific și a arătat cu degetul spre executivul UE.
"Președintele von der Leyen sacrifică, în mod deliberat, zeci de ani de muncă de conservare doar pentru câștigul ei politic, încercând să facă în așa fel ca eforturile aliaților ei politici să fie în scopul de a scoate lupul ca un țap ispășitor pentru probleme socio-economice din comunitățile rurale", a spus Leemans.
Însă există grupurile de interese puternice care susțin demersul Comisiei. Șeful organizației agricole Copa-Cogenca, Christiane Lambert, a aplaudat acest demers pe rețelele de socializare.
"În sfârșit, comisia respectă apelul lui Von der Leyen de a proteja mai bine animalele împotriva amenințărilor lupului", a spus ea.
Forul European pentru Vânătoare și Conservare, care susține că reprezintă interesele a șapte milioane de vânători din Europa, a declarat că schimbarea propusă în statut nu va modifica cerința legală pentru conservarea lupilor și ar permite "un management adaptativ, care este mai adecvat pentru o specie care nu mai este în pericol".
Președintele Federației, Torbjörn Larsson, a cerut o abordare mai largă, care să cuprindă și alți prădători din vârful lanțului trofic.
"În timp ce salutăm această veste, ne așteptăm ca miniștrii de mediu să sprijine propunerea bazată pe știință, pe revizuirea îndrumării Comisiei Europene și a sistemului de raportare a statutului de conservare", a spus Larsson.
Parlamentul European a adoptat, în urmă cu un an, o rezoluție care solicită ca lupii să fie mutați într-o categorie de protecție mai mică, în conformitate cu Directiva privind habitatele UE. Dar până la o modificare potențială mai este cale lungă. Înainte ca această Comisie să poată chiar să elaboreze un proiect de modificare a legii, propunerea sa actuală trebuie să fie aprobată de majoritatea statelor membre, apoi să existe un acord între cele 50 de părți ale Convenției de la Berna, care tocmai a închis ultima sa ședință anuală pe 2023 în urmă cu câteva zile.