Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CM QATAR 2022. Franța a depus plângere după golul anulat în meciul cu Tunisia

Publicat de: Euronews

Federaţia franceză de fotbal (FFF) a depus oficial o plângere la FIFA, joi, pentru modificarea rezultatului meciului Tunisia-Franţa (1-0) de la Cupa Mondială 2022, ca urmare a anulării, după fluierul final, a unui gol marcat de atacantul francez Antoine Griezmann, informează AFP. preluat de Agerpres.

Selecţionata Franţei, învinsă de tunisieni miercuri, pe stadionul Education City din Doha, şi-a exprimat dubiile cu privire la utilizarea asistenţei video în arbitraj (VAR) pentru anularea golului înscris de Griezmann în minutul 90+8.

În plângerea adresată FIFA, Franţa precizează că VAR-ul a fost folosit "după reluarea jocului şi după încheierea meciului", ceea ce este contrar protocolului de utilizare a acestei tehnologii, după cum a explicat o sursă federală.

O modificare ipotetică a rezultatului final nu ar modifica ierarhia Grupei D: Tunisia este eliminată în ambele cazuri, iar Franţa ar înfrunta în orice variantă Polonia, duminică, în optimile de finală.

Pe de altă parte, FFF se poate considera vătămată în ceea ce priveşte clasamentul mondial FIFA: înfrângerea împotriva Tunisiei va face ca Les Bleus să piardă în jur de 38 de puncte, ceea ce îi va pune pe francezi sub ameninţarea Angliei, aflată pe locul al cincilea în clasament înaintea Cupei Mondiale.

O remiză ar fi mai puţin problematică pentru acest clasament, folosit pentru a desemna capii de serie la mai multe competiţii internaţionale.

În ceea ce priveşte recompensele financiare, impactul unei înfrângeri este nul pentru FFF. Calificarea în optimile de finală aduce 13 milioane de euro, indiferent de clasament şi de numărul de victorii, conform baremului FIFA.

Ce reclamă selecționarul Didier Deschamps

Selecţionerul Les Bleus, Didier Deschamps, îşi exprimase deja îndoielile cu privire la validitatea acestui gol. "Aştept un răspuns cu privire la regulament", a precizat Deschamps la conferinţa de presă susţinută după încheierea meciului, criticând mai mult "punctul de regulament", decât existenţa unui ofsaid.

"Al doilea aspect este că arbitrul a fluierat reluarea jocului (după golul francez) şi finalul meciului. Are dreptul să revină (asupra golului)? Nu sunt sigur", a continuat el. "M-am dus să-l văd. Aştept răspunsul. Nu aveţi numărul domnului Collina (şeful arbitrilor FFIFA - n.red)?", a adăugat Deschamps.

Potrivit unei surse din arbitraj, chestionată de AFP, această situaţie nu apare în protocolul VAR: "După ce s-a dat lovitura de start (după gol), este imposibil să se revină la situaţia de ofsaid", a explicat sursa respectivă.

Potrivit protocolului de asistenţă video consultat de AFP, "dacă jocul s-a reluat după ce a fost oprit, arbitrul nu poate efectua o analiză decât în cazul unei identităţi eronate sau în cazul unei infracţiuni susceptibile de eliminare, precum comportament violent, scuipat, muşcătură şi/sau cuvinte sau acte vătămătoare, nepoliticoase sau jignitoare".

Antoine Griezmann, care credea că a încheiat o serie de unsprezece partide fără gol în tricoul Les Bleus, şi-a exprimat la rândul său îndoielile.

"Arbitrii fac alegeri, trebuie să accepţi. Am fost destul de drăguţi, pentru că eram deja calificaţi, nu ne-am supărat prea mult. Dar eu nu am înţeles nimic", a spus Griezmann.

La sfârşitul lunii octombrie, în Liga Campionilor, o situaţie similară a apărut la meciul dintre Atletico Madrid şi Bayer Leverkusen (2-2). După ce a fluierat finalul meciului, arbitrul francez Clement Turpin a fost rechemat de asistenţa video şi a acordat un penalty pentru spanioli. Însă nu a fost vorba de un gol anulat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE