Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clinica românească din inima Europei. La Bruxelles funcționează un centru medical destinat pacienților români din diaspora

Dacă în destule dintre satele de la noi Europa încă pare să fie o noțiune abstractă, în inima Uniunii Europene, la Bruxelles, românii sunt de mult timp ca la ei acasă. De aproape doi ani, funcționează aici un centru medical destinat în principal pacienților români, unde cei mai mulți dintre medici provin din România. Vin aici sute de pacienți, chiar și din alte țări, Franța, Germania sau Țările de Jos, tocmai pentru că vor să fie consultați de medici vorbitori de limbă română.

Aici, prima voce pe care o aud cei care au nevoie de medic e vocea Anei. Fiecare dintre angajații clinicii din Bruxelles vorbește cel puțin trei limbi străine, iar una dintre ele e română. Iar limba română îi face pe oameni să vină cu mai multă încredere că vor fi înțeleși mai bine.

Un proiect românesc

Trei prieteni au pus bazele acestui proiect: Medicii Andrei Corneliac și Dorin Onofrei, alături de patronul unei firme de asigurări, Sergiu Coroi. Și-au pus la bătaie economiile și ce le-a lipsit au luat împrumut de la bancă. Apoi au închiriat un fost sediu de bancă și l-au transformat pentru a putea delimita cabinetele. A fost nevoie de două milioane de euro ca să deschidă clinica în 2022.

Sergiu Coroi, patron firmă de asigurări: „Firma noastră a devenit un angajator și în Belgia angajații costă foarte mult. Nu este ca în România. În Belgia, pentru salariul unui colaborator sau salariat, pe care îl ia în mână, noi trebuie să scoatem dublu din buzunar. Asta e iarăși o provocare”.

A fost visul lor să aducă medicina mai aproape de cei care au nevoie de ea. Așa că au trecut peste neajunsurile începutului și și-au creat un renume în comunitate.

Dorin Onofrei, medic ginecolog: „Am încercat să oferim servicii medicale atât comunității noastre, cât și populației băștinașe, belgienilor de aici. Noi încercăm să punem în practică și să aducem cât mai multe specialități”.

În aproape doi ani, cât a trecut de la deschidere, clinica a adunat medici specializați în pediatrie, dermatologie, chirurgie, ginecologie, stomatologie, reumatologie și chiar psihologie.

Cornelia Nistorescu e stabilită în Belgia de 12 ani. S-a întâmplat de suficiente ori să aibă nevoie de medic de-a lungul anilor, însă abia când i se vorbește în limba maternă spune că se simte cu adevărat liniștită.

Cornelia Nistorescu: „Am căutat și mi-am dorit o clinică de calitate. Cu oameni de calitate, cărora să le pese de frații lor români. E foarte important. Am găsit și cărora nu le pasă. Și mi-am dorit ceva cu respect, într-adevăr am găsit”.

Undeva peste 50 de medici lucrează în clinică, iar aproape 40 dintre ei sunt originari din România. Însă chiar și ceilalți știu limba română, mulți dintre ei fiind absolvenți ai universităților de medicină de la noi. Iar de pacienți nu duc lipsă.

Andrei Corneliac, medic ginecolog: „Eu cred că pe zi avem între 300 și 600 de pacienți care intră. Poate în viitor noi ne vom extinde, deja al doilea centru este finalizat și deja a început să lucreze, dar încă în procentaj redus, dar în șase luni de zile vom discuta parte de o rețea a centrului medical MUSCA, vor fi mai multe structuri unite”.

În mare parte, sistemul belgian de sănătate este un parteneriat public-privat, astfel că, pe lângă contribuția obligatorie de sănătate, majoritatea locuitorilor plătesc anual și o asigurare privată. Spre deosebire de sistemul românesc, în Belgia statul decontează mai puține tipuri de consultații și intervenții. Din cei peste cinci milioane de români care locuiesc în străinătate, aproximativ 220 de mii sunt stabiliți în Belgia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE