Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China acuză puterile occidentale din pactul de securitate AUKUS că riscă "proliferarea nucleară" în Pacificul de Sud

Într-o vizită de lucru pentru a consolida legăturile Beijingului cu Papua Noua Guinee, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a acuzat puterile occidentale din pactul de securitate AUKUS că "provoacă diviziunea și riscă proliferarea nucleară" în Pacificul de Sud.

AUKUS prevede ca Statele Unite și Marea Britanie să echipeze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, dar înarmate convențional.

Acordul trilateral AUKUS este împotriva unui tratat din Pacificul de Sud, care "interzice armele nucleare în regiune. AUKUS crește, de asemenea, riscurile grave de proliferare nucleară", după cum a declarat oficialul chinez, aflat în capitala Port Moresby, unde s-a întâlnit cu omologul său din papua Noua Guinee, Justin Tkatchenko.

China acuză puterile occidentale că riscă "proliferarea nucleară" în Pacificul de Sud

În ultimii ani, Beijingul încearcă să elimine influența Statelor Unite și Australiei în Pacificul de Sud, inclusiv în Papua Noua Guinee. Insulele din Pacific, deși puțin populate, sunt pline de resurse naturale și se află la o răscruce geostrategică care s-ar putea dovedi vitală din punct de vedere strategic în orice dispută militară asupra Taiwanului.

Iar Australia este, de departe, cel mai mare furnizor pentru Papua Noua Guinee. Numai că firmele chineze au făcut incursiuni solide pe piețele din națiunea săracă, dar bogată în resurse.

Ministrul chinez de externe a profitat de un anunț recent al națiunilor AUKUS că iau în considerare cooperarea cu Japonia în domeniul tehnologiilor militare. Conform acordului AUKUS, partenerii intenționează să dezvolte capabilități avansate de luptă, de exemplu cele bazate pe inteligența artificială, sau drone submarine și rachete hipersonice.

"Recentele încercări de a atrage mai multe țări să se alăture unei astfel de inițiative de a alimenta confruntarea între poli și de a provoca diviziunea sunt total incompatibile cu nevoile urgente ale țărilor insulare", a spus ministrul de externe al Chinei, citat de Reuters.

Ministrul Wang Yi a trimis o lovitură voalată asupra relațiilor dintre Australia și SUA și a adus în discuție Insulele Solomon, care au organizat alegeri miercuri.

Prim-ministrul în exercițiu din Insulele Solomon, Manasseh Sogavare, a îmbrățișat China, în timp ce principalii săi contestatari văd influența tot mai mare a Beijingului, cu un amestec de scepticism și alarmare.

"Noi credem că oamenii din Insulele Solomon au înțelepciunea și capacitatea de a determina viitorul țării lor. Națiunile insulare aparțin poporului lor. Nu reprezintă curtea din spate a vreunei țări mari", a spus Wang, cu aluzie la percepțiile istorice conform cărora Australia consideră că Pacificul de Sud este "curtea sa din spate".

Agențiile de știri chineze, susținute de stat, au susținut informații potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar putea orchestra revolte pentru a-l împiedica pe Sogavare să rămână la putere. În replică, ambasadorul SUA în Insulele Solomon, Ann Marie Yastischock, a spus că astfel de zvonuri sunt "în mod evident înșelătoare".

Ministrul de externe din Papua Noua Guinee a spus că "a ajuns la o anumită înțelegere" cu omologul său chinez, în discuțiile lor.

Ministrul chinez Wang încheie duminică un turneu în trei națiuni din acea zonă: Indonezia, Cambodgia și Papua Noua Guinee, turneu care a început pe 18 aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE