Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt confecționate centurile tradiționale ucrainene, purtate de câștigătorii Eurovision 2022

Membrii Orchestrei Kalush, câștigătorul concursului Eurovision de anul trecut, s-au remarcat nu numai prin cântec, ci și prin ținute. Este vorba despre centurile tradiționale ucrainene în stil Hutsel. Cunoscute sub numele de curele cheres, vechea artă de a le crea este încă menținută în viață în orașul Kosiv din Ucraina.

Elementele vestimentare ucrainene autentice au ajuns să fie mult mai cunoscute odată cu apariția, în 2022, la Eurovision a Orchestrei Kalush. Centura tradițională Hutsel este, de fapt, o curea largă din piele, decorată cu detalii colorate.

Confecționarea unei astfel de curele presupune multă dibăcie

”Cheres (brâul de piele Hutsul) este un lucru foarte maiestuos, unul festiv. Pentru un hutsul adevărat, își arată statutul. Cu cât era mai lat cu atât mai mult îi confirmă statutul social,” a explicat Yuriy Porokh, meșter.

Yuriy Porokh este de profesie dezvoltator de site-uri web, însă are ca hobby realizarea de articole din piele. Și-a perfecționat meșteșugul atât de mult, încât acum este maestru în fabricarea curelelor. Și nu orice curele, ci unele tradiționale cunoscute sub numele de cheres.

”Ar putea fi monede și lanțuri de argint, și o țeavă și un "protychka" (n.r. tijă de metal pentru curățarea unei țevi), un cuțit aplicat pe ea. Pe o parte o pasăre (medalion), pe cealaltă parte o "tabivka" (n.r. o geantă de piele peste umăr),” a spus Yuriy Porokh, meșter.

Confecționarea unei astfel de curele presupune multă dibăcie și mai ales timp. Modelele sunt tăiate dintr-o bucată întreagă de piele de vițel tăbăcită special și tratate cu grăsime, apoi modelul este pliat în jumătate. Este decorat cu elemente mici, iar Porokh face el însuși cataramele. Însă nu orice apreciază acest tip de curele. Clienții care îi calcă pragul lui Yuriy Porokh sunt doar persoane cu un interes deosebit.

Meșterul Yuriy Porokh a avut și câțiva clienți cunoscuți. Printre aceștia, Tymofii Muzychuk, membru al trupei Kalush, care a comandat o astfel de curea pentru Eurovision Song Contest, de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE