Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrală electrică, devastată de armata rusă. Rusia vrea să distrugă complet securitatea energetică a Ucrainei

Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în ultimele luni. Una dintre centralele electrice din regiunea Herson a fost aproape distrusă, lăsând sute de mii de oamenii fără electricitate. Lucrătorii care erau în tură în momentul bombardamentelor povestesc cum s-a derulat atacul. 

Samya Kullab, jurnalist AP:Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, lansând o serie de rachete și drone de-a lungul țării, vizând centrale termoelectrice. Acum mă aflu într-una dintre aceste centrale, care a fost lovită pe 22 martie, în timpul unui atac extrem de puternic. Daunele la centrală sunt destul de mari și nu este clar când va fi operațională.”

În pofida alarmelor care avertizează asupra atacurilor ruse, o parte din personal este obligat să rămână la datorie pentru că centralele nu pot fi oprite cu totul. La Herson, centrul operațional al fabricii a fost devastat. 

”Operatorii erau chiar aici. Aici sunt scaunele lor sau, mai bine zis, ce a mai rămas din ele”, a menționat un muncitor. 

Rusia a lansat 60 de drone în ziua în care a fost lovită centrala 

Unul dintre muncitorii care erau la centrală în momentul atacului povestește cum au decurs evenimentele.  

”Câteva secunde de explozii, în jur de 10 secunde. Fum, întuneric, foc, totul se prăbușește peste noi, acoperișul cade, o persoană este rănită. Tocmai ieșise din unitate, din păcate a ieșit într-un moment nefericit. Am evacuat”, a precizat un muncitor.

”Trebuie să fim pe frontul energiei. Nu îți faci griji, îți faci doar meseria și te gândești că cel mai important lucru este să te întorci la familia ta, la copii, cu speranță și optimism. Evident, dacă cerul ar fi protejat, aș fi mai liniștit atât pentru mine, cât și pentru familia mea”, a spus un altul. 

În ziua în care a fost lovită centrala, Rusia a lansat peste 60 de drone și 90 de rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, fiind unul dintre cele mai agresive atacuri de la debutul invaziei. Herson și Harkov au fost cele mai afectate regiuni. Cea mai mare companie privată de energie a pierdut 80% din capacitatea de producție. Aproape două milioane de oameni au rămas fără electricitate. 

Maxim Timchenko, director companie energetică: ”Nu este vorba doar de cât de masiv este atacul din partea Rusiei, ci și de cât de bun este stocul nostru de muniție pentru sistemele de apărare aeriană. Îi îndemn pe aliații noștri, pe partenerii noștri să vadă ce s-a întâmplat aici și să se gândească serios că Ucraina are nevoie de ajutor imediat.” 

Samya Kullab, jurnalist AP: ”Adesea anticipăm că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice cunosc un punct maxim în timpul iernii, când ucrainenii au mare nevoie de energie din cauza frigului. Aceste atacuri s-au produs însă în preajma primăverii. Acest lucru semnalează noua tactică a Moscovei de a distruge complet securitatea energetică a Ucrainei.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE