Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai longeviv veteran al atacului de la Pearl Harbor a ajuns la vârsta de 105 ani. 2.400 de militari au murit în atacul din 1941

Cel mai longeviv veteran al atacului de la Pearl Harbor, ajuns la aproape 105 ani, a sărbătorit ziua de naștere la Muzeul Național al celui de-al doilea război mondial din New Orleans. El a stat alături de alți șase veterani de război trecuți de 90 de ani.

Joseph Eskenazi era soldat de primă clasă în armată. El a mers ca voluntar la Pearl Harbor.

Joseph Eskenazi, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial: „Nici nu știu de ce am ridicat mâna, atunci când am fost întrebați dacă vrem să ne înrolăm ca voluntari. Nimeni nu a mai ridicat mâna. Ceilalți știau că ar urma să meargă la moarte, ei spuneau nu vor merge niciodată voluntar pe front. Eu am ridicat mână, fără a fi conștient de ce va urma.” 

În dimineața zilei de 7 decembrie 1941, Marina Imperială Japoneză a atacat baza navală de la Pearl Harbor. 2.400 de oameni au murit și două mii au fost răniți. Joseph Eskenazi este unul dintre cei 60.000 de militari care au supraviețuit tragediei.

Joseph Eskenazi, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial: „Este într-adevăr o onoare să fiu alături de acești veterani de război. Ei și-au servit foarte bine țara. Le-ai auzit poveștile. Și eu am făcut parte din aceste povești.

Nu există statistici despre câți veterani de la Pearl Harbor mai sunt în viață. Potrivit Departamentului american al veteranilor, din cei 16 milioane de soldați care au luptat în cel De-al Doilea Război Mondial, în luna august a anului trecut, 240.000 mai erau în viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE