Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este "fața Ozempic". Medicamentul a devenit popular și printre vedetele de la Holywood, însă poate fi nociv

Pe fondul popularității tot mai mari a tratamentelor pentru slăbire, medicii cred că vedetele de la Hollywood se confruntă cu o creștere a efectului secundar cunoscut sub numele de "față Ozempic". Printre celebritățile cele mai afectate de această afecțiune sunt John Goodman sau Sharon Osborne, potrivit publicației Daily Mail, care citează diverse cadre medicale.

Printre efectele secundare ale administrării Ozempic și care se observă ușor se află ochii înfundați, obrajii înfundați și pielea lăsată, ceea ce face ca persoana respectivă să pară mai în vârstă și mai slabă.

Ce esta "fața Ozempic"

"Fața Ozempic are, în esență, aceleași caracteristici pe care le vedem atunci când pacienții au o pierdere în greutate rapidă sau regulată. Vedem o pierdere de volum a feței, iar când pierdem grăsime de pe față, vedem semne precum obrajii mai înfundați, pielea mai lăsată și o slăbire generală a trăsăturilor", a declarat medicul Smita Ramanadham, chirurg plastician din New Jersey, pentru sursa citată.

Tratamentul cu Ozempic este injectabil și imită efectele unui hormon natural care îi spune creierului că este sătul, reducând pofta de mâncare și inducând o scădere rapidă în greutate.

Capacitățile medicamentului Ozempic de a lupta împotriva grăsimilor au făcut furori printre starurile de la Hollywood preocupate de propriul aspect, după cum spun experții.

După ce a examinat fotografiile a 15 celebrități care au experimentat o transformare majoră în pierderea în greutate, un grup de chirurgi a intuit că cel puțin jumătate dintre acele persoane ar fi prezentat aceste trăsături faciale.

Chirurgii plasticieni au analizat cazul actorului John Goodman, în vârstă de 71 de ani, care a pierdut aproape 90 de kilograme, adică aproape jumătate din greutatea sa maximă pe care a avut-o la un moment dat, în 2007.

Goodman a negat că a luat Ozempic și a dat de înțeles că a avut o dietă, exerciții fizice și a renunțat la băutură în dorința sa de a pierde kilograme.

Cântărețul Robbie Williams, în vârstă de 50 de ani, a recunoscut, în toamna tercută, că ia un tratament, fără să precizeze care anume.

"Fața Ozempic" a fost mai puțin vizibilă la femei, după cum au spus chirurgii, pentru ele pot să-și ascundă efectele prin machiaj. Cu toate acestea, medicii au spus că Sharon Osbourne ar fi pierdut 19 kilograme cu ajutorul acestei substanțe.

Alte vedete care prezintă transformări la nivelul feței sunt Jessica Simpson, Scott Disick sau Liam Payne.

Pe lângă faptul că tratamentul cu Ozempic face ca oamenii să pară mai slabi cel puțin la față, tratamentul a mai fost asociat și cu probleme de vedere, constipație și chiar modificări hormonale.

Efectele tratamentului cu Ozempic

În general, Ozempic se utilizează pentru diabetul de tip 2. În România, medicamentul este eliberat doar pe bază de rețetă și doar la indicația medicului, dar se poate cumpăra și de pe site-uri. Însă, pentru persoanele care nu au diabet acesta poate fi nociv. Recent, Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a primit mai multe plângeri de la pacienți din cauza efectelor adverse.

În New Jersey, compania farmaceutică Novo Nordisk ce produce Ozempic a fost dată în judecată pentru că, pe prospect nu erau scrise mai multe efecte adverse, printre care, gastropareză sau obstrucție gastro-intestinală.

Ministerul Sănătății din Germania a declarat că nu se exportă în afara țării cantități mari de Ozempic, iar motivația a a fost că este criză de medicamente pentru tratarea diabetului. Iar în noiembrie, șeful autorității germane de reglementare a medicamentelor a sugerat interzicerea exporturilor pe motiv că Ozempic este folosit și la slăbit, nu doar în tratarea diabetului.

Și autorităţile sanitare austriece au atras atenția asupra numărului tot mai mare de urgenţe medicale survenite în urma utilizării unei versiuni contrafăcute a medicamentului pentru diabet Ozempic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE