Rusia ia măsuri pentru a face față pe câmpul de luptă din Ucraina, iar ultimele dintre acestea prevăd construirea unei fabrici pentru drone. Informația a fost dezvăluită chiar de Casa Albă, care susține că Iranul dă o mână de ajutor rușilor, prin furnizarea de componente utilizate la producția de drone.
Fabrica este amplasată la est de Moscova, în zona economică Alabuga, conform purtătorului de cuvânt al consiliului american de securitate, John Kirby, iar dovada o reprezintă imaginile din satelit pe care le-au publicat americanii și pe care le-au monitorizat încă din luna aprilie.
Linia de producție ar urma să fie operațională la începutul anului viitor, iar dronele ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina. Conform datelor obținute de americani, "proiectul a depășit orice imaginație".
Cum ajută o Iranul pe Rusia să construiască o fabrică de drone
Iranul a susținut că a furnizat drone Rusiei, dar înainte de startul războiului. Numai că oficialii americani au dovezi că Teheranul continuă să dea Kremlinului drone de atac, care sunt transportate pe Marea Caspică, din Amirabad spre Makhachkala. Informațiile americane subliniază că Rusia a primit, până în luna mai, sute de drone de atac, precum și echipamente pentru fabricarea dronelor.
"Este vorba despre un parteneriat de apărare la scară largă, care afectează Ucraina, vecinii Iranului și comunitatea internațională. Continuăm să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a perturba acesteactivități, inclusiv prin propagarea acestor informații în rândul cetățenilor. Și suntem pregătiți să facem mai multe", a spus John Kirby.
SUA anunță că vor fi luate măsuri și mai dure pentru izolarea Rusiei
În plus, acesta susține că va fi elaborat un nou aviz menit să ajute companiile și alte guverne să pună în aplicare măsuri, pentru a se asigura că nu contribuie din neatenție la programul de drone al Iranului.
Conform AP, în ultimele luni, SUA, UE și Marea Britanie au emis alte reguli menite să întrerupă fluxul de componente de drone către Rusia și Iran. Astfel, din cauza acestui parteneriat, pe care SUA îl consideră unul la scară largă, se caută noi metode pentru o izolare globală și mai mare a rușilor.
Informațiile sunt încă de anul trecut, când Statele Unite au tras semnale de alarmă privitoare la faptul că iranienii au vândut rușilor sute de drone. Iar americanii consideră că Teheranul ia în calcul și vânzarea de rachete balistice către Rusia, numai că nu există până acum suficiente probe.
Însă parteneriatul funcționează și în sens invers, pentru că și Iranul cumpără din Rusia echipament militar, elicoptere, radare și avioane de antrenamen YAK-130.
În aprilie, chiar Iranul a anunțat că a finalizat un parteneriat de achiziție de avioane de luptă Su-35.