Bugetul de stat al României a fost adoptat miercuri în Parlament, ”în ziua în care la Bruxelles s-au relaxat regulile privind deficitele”, a declarat Radu Carp, profesorul universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București. Invitat la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Carp a evidențiat că această modificare a normelor fiscale a fost posibilă datorită Germaniei care ”se confruntă în momentul acesta cu posibilitatea unei contracții pentru anul viitor și atunci a impus la nivelul UE acest punct de vedere care favorizează România”.
Profesorul universitar a evidențiat că ”este al treilea an consecutiv când România are buget înainte de 1 ianuarie”.
”Este un buget de 350 de miliarde de euro, mi se pare, ceea ce este un record pentru România. Niciodată nu s-a întâmplat ca România să aibă un buget atât de mare. (...) În 2022, exista un buget de investiții de 90 de miliarde, în 2023 de 112 miliarde, iar momentul de față pentru 2024, 124 de miliarde.
Asta înseamnă că vor fi cu 12 miliarde mai mult pentru investiții în infrastructură unde avem nevoie și sunt proiecte în derulare. Investițiile reprezintă 7,3% din PIB, un procent foarte mare raportat la ceea ce era înainte”, a explicat Radu Carp, la Euronews România.
Radu Carp, despre relaxarea regulilor privind deficitele în UE. ”Ne aflăm într-o situație foarte fericită”
”Bugetul României a fost adoptat în ziua în care la Bruxelles s-au relaxat regulile privind deficitele. S-a întâmplat acest lucru datorită Germaniei, pentru că Germania care a insistat foarte multă vreme cu aceste reguli foarte restrictive pentru deficitele excesive se confruntă în momentul acesta cu posibilitatea unei contracții pentru anul viitor și atunci a impus la nivelul UE acest punct de vedere care favorizează România.
Iată, ne aflăm într-o situație foarte fericită. Chiar dacă acest buget va genera deficit (...), el nu va crea aceleași probleme cum au fost cele din 2023 sau din 2022 sau din anii anteriori. Regulile la nivel european se relaxează”, a mai precizat Radu Carp.
Csama Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: ”Daniel Ghiță a venit împreună cu Dan Tănasă la noi la grup, cu intenția clară de bătaie”
În schimb, Csama Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a criticat faptul că ” extremiștii transformă Parlamentul României într-un circ”, ceea ce afectează calitatea dezbaterilor.
”Nu avem calitate în Parlament pentru că extremiștii transformă Parlamentul României într-un circ. Credeți că dacă am fi avut cinci sau șapte zile pentru adoptarea acestui buget, credeți că Șoșoacă, Simion și ceilalți extremiști din Parlament n-ar fi făcut la fel și circ și am fi avut o dezbatere de calitate în Parlament? Nu cred.
Când a venit premierul și a încercat să prezinte proiectul de buget, ați văzut ce a fost acolo? Cei care vociferau nu vociferau în legătură cu bugetul României. Erau toți live pe Facebook.
Am fost atacați de extremiști. Au venit Tănasă și Ghiță la noi la grup și au vrut să ne bată, de fapt.
Daniel Ghiță a venit împreună cu Dan Tănasă la noi la grup, cu intenția clară de bătaie. Asta a fost în Parlamentul României. Se poate verifica. Eu nu fabulez.
Nu timpul scurt face imposibilă o dezbatere de calitate în Parlament. Oricât timp am fi avut la dispoziție, acești extremiști tot acest limbaj și la acest comportament s-ar fi dedat, după părerea mea”, a afirmat Csama Botond, la Euronews România.
Constantin Bogdan Matei, senator PSD: ”Colegii de la AUR iau în bășcălie totul”
”Legat de calitatea dezbaterilor, ea a suferit foarte mult pentru că în Opoziție am asistat doar la circ, iar acest circ dezavantajează foarte mult o dezbatere serioasă în Parlamentul României, nu doar în plen, ci și în comisiile aviatoare sau raportoare.
Colegii noști de la AUR iau în bășcălie totul, venind cu câteva coli A4, încercând să transmită câteva mesaje pe rețelele dumnealor de socializare, considerând că e mult mai important să-și transmită propriile mesaje în direct, decât să aibă o dezbatere corectă.
Nu ai cum să faci dezbatere pe amendamente corecte și construite în conformitate cu legea, din moment ce stai doar la pupitrul central cu toți colegii și doar urli și vociferezi fără să ai măcar minima decență să pui propriile amendamente”, a precizat Constantin Bogdan Matei.
Cristian Seidler, deputat USR, despre digitalizarea ANAF: ”Este o cifră pusă din burtă”
Sunt mai degrabă pesimist pe baza a ceea ce am văzut anterior. Dacă ne uităm ce se află în spatele cifrelor, degeaba aloci 100 de lei pentru un obiectiv de investiții la începutul anului (...) iar la sfârșitul anului ai cheltuit doar 50, 70 sau 20 de lei, i-ai alocat degeaba pe cheltuieli curente.
ANAF-ul se va digitaliza peste noapte și va aduce 10,5 miliarde lei. Nimeni dintre specialiștii aflați în afara politici nu confirmă că asta ar fi posibil. Este o cifră pusă politic acolo.
Când am întrebat asupra ei în cadrul dezbaterilor, răspunsurile sunt mai degrabă zeflemitoare. Este o cifră pusă din burtă (...)
Cu două luni înainte, Banca Mondială a spus că pentru plata pensiilor anul viitor avem nevoie de 146 de miliarde de lei, adică cu 15 miliarde de lei mai mult să se poată plăti integral pensiile.
Și atunci întrebarea legitimă este de unde scoateți cei 15 miliarde lei? De ce nu i-ați pus de la bun început? Iar răspunsul a fost unul - citez din doamna ministru al Muncii - unul politic. Vom avea bani. E ca într-un basm în care dacă spui: «să fie», ca prin magie, apar banii”, a afirmat deputatul USR, invitat în studioul Euronews România.