Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artistul grafic Nicu Mihai, despre folosirea inteligenței artificiale în artă. ”Mă tem de viitor. Poate să fie ceva incredibil sau poate să fie un coșmar”

Imaginile create cu ajutorul inteligenței artificiale nu se pot ridica ”momentan la ceea ce poate realiza un artist”, a declarat artistul grafic Nicu Mihai. Într-un interviu acordat Euronews România, creatorul de conținut a mărturisit că se teme de viitor deoarece ceea ce poate fi generat de această nouă tehnologie poate fi ”ceva incredibil sau poate să fie un coșmar”.

Nicu Mihai consideră că ”arta este un proces foarte lung de învățare”. Chiar dacă în prezent tehnologia bazată de inteligență artificială poate reproduce opere precum cele create de Salvador Dalí sau Pablo Picasso, artistul grafic este de părere că tehnologia nu poate suplini ceea ce ”doar omul poate da”.

”E foarte interesantă inteligența artificială, dar nu mi se pare că se ridică momentan la ceea ce poate realiza un artist.

Are o bază de date foarte mare din care poată să culeagă informații și poate să analizeze stilul. În continuare, sunt de părere că lipsește personalitatea aceea a lucrării pe care doar un om o poate da”, a explicat Nicu Mihai, în direct la Euronews România.

Artist grafic: ”Inteligența artificială poate doar să imite”

Creatorul de conținut consideră că în prezent nu poate fi realizată complet tranziția spre arta generată 100% folosind inteligența artificială pe care nu o consideră un înlocuitor al omului.

”N-aș tranziționa complet între artă generată 100% folosind inteligența artificială. Poate fi utilizată în anumite domenii, dar nu aș vedea-o ca pe un înlocuitor al omului.

Până și mașinăria asta, calculatoarele sau ce folosim noi ca să generăm lucrări bazate pe inteligența artificială, sunt comandate tot de noi. Noi cerem să realizeze ceva și practic inteligența artificială poate doar să imite”, a afirmat el.

Cu toate acestea, Nicu Mihai este reticent față de modul în care evoluează acestă tehnologie.

”Eu, cel puțin, mă tem de viitor. Nu știu ce se poate întâmpla mai departe. (...) Acum doi, trei ani, nu erau softurile cu inteligență artificială la capacitatea la care sunt acum și totuși era un pic terifiant încă de atunci.

M-am prins că o să meargă undeva mai departe că s-ar putea să evolueze până când e posibil să ia locul unui artist.

Momentan, nu e în punctul ăla. Momentan ar trebui folosită ca o modalitate de a îmbunătăți o lucrare pe care ai făcut-o. Ai posibilitatea să o treci prin anumite filtre, prin anumite procese vizuale, grafice care să îți îmbunătățească arta ca tu să petreci mai puțin timp chinuindu-te prin metode tradiționale.

Mă tem de viitor, mă tem de ceea ce se poate întâmpla cu AI-ul”, a mărturisit el.

Chiar dacă este pasionat de tehnologie, creatorul de conținut este de părere că ”în momentul în care unii consideră că poate fi înlocuită arta creată de om cu arta creată de un device fără imput uman, atunci cred că avem o problemă”, motiv pentru care este nevoie încă de pe acum de o reglementare clară a modului în care această tehnologie poate fi folosită.

”Nu îți poți însuși drepturile unei lucrări din moment ce nu ai făcut-o tu. Din moment ce tu nu au realizat lucrarea aia, nu e a ta. În același timp, tu ai gândit baza de la care pleacă lucrarea aia și tu ai folosit softul.

Până la urmă, și dacă vorbim despre un desen simplu digital pe care au îl fac pe o tabletă, unii ar spune că l-a făcut tableta. Da, dar l-am lucrat eu”, a explicat artistul grafic.

Inteligența artificială, folosită pentru a genera fotografii stoc

Întrebat dacă ar fi de acord ca în viitorul apropiat să existe fotografii generații cu ajutorul inteligenței artificiale în bazele de date cu imagini stoc, Nicu Mihai consideră că această tehnologie ar putea veni în ajutor în scenarii foarte complicate.

”Nu ar fi neapărat rău. Când vine vorba despre fotografiile stock, e posibil să existe situații în care să am nevoie de editare foto.

Fotografii niște scenarii foarte complicate, să nu ai o poză de referință. Inteligența artificială ar putea veni în ajutor în cazul ăsta”, a precizat el.

Inteligența artificială nu ar fi avut de unde să colecteze suficiente informații dacă utilizatorii n-ar fi creat conținut

”Dacă nu existam noi, utilizatorii care să generăm conținut, dacă nu exista lume să posteze fotografii sau alte forme de manifestare, inteligența artificială nu ar fi avut de unde să colecteze suficiente informații. Suntem cu toții părtași la momentul istoric”, a afirmat el.

Cum ar putea folosit artiștii inteligența artificială în procesul de creație

”M-aș duce într-un soft și l-aș ruga să o reinterpreteze. Cred că asta ar fi primul lucru. I-aș spune: fă-o din nou. Hai să vedem ce poate să facă softul și de acolo s-ar putea să îi dau niște comenzi concrete; schimbă-i fundalul, norii de pe cer sau fă-l la apus. Asta ar fi primul meu instinct..

O lucrare în stilul în care desenez eu e posibil să nu fie cea mai realistă lucrare. Ar putea să ia mici mostre din fotografii și să încerce să le aplice peste desenul meu.

E foarte imprevizibil. Rezultatul este foarte imprevizibil când vine vorba despre inteligența artificială. Nu știm niciodată ce poate să genereze. Poate să fie ceva incredibil cum n-ai văzut niciodată sau poate să fie un coșmar.

O putem privi ca o unealtă puternică de învățare și de descoperire. În momentul de față tot nu e suficient de capabil cât să ia locul complet omului nici la capitolul predat și învățat. Acum e la stadiul de reproducere. Inteligența artificială fură meserie”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE