A fost deschisă o anchetă la spitalul din Satu Mare, după un caz bizar, în care medicii i-ar fi strivit capul unui bebeluș în timpul nașterii, după cum arată raportul medico-legal. Tragedia a avut loc pe 1 aprilie, însă necropsia a fost finalizată de curând. Micuțul Mateo a avut o moarte violentă, așa cum susține avocatul familiei.
Când s-a născut, Mateo a fost transportat de urgență de la Satu Mare la Oradea, din cauza complexității cazului, însă medicii orădeni au sesizat Poliția când au văzut cum arată.
Bebelușul fusese născut la termen, după o sarcină normală
Sarcina fusese una normală, iar copilul s-a născut în săptămâna 40.
"Moartea micuţului a fost violentă, potrivit raportului de necropsie. Ea s-a datorat şocului hipovolemic (n.r.: hemoragie cerebrală), consecinţa fracturii complexe de boltă de craniu, cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural
Cu ocazia efectuării autopsiei medico-legale, s-au constatat leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice (echimoză frontală, hematom epicranian, fracturi la nivelul boltei craniului, hemoragie extradurală, ruptură de sinus sagital superior, hematom subdural), care pot data din data de 01.04.2023. Aceste leziuni au putut surveni în cursul naşterii şi s-au putut produce prin comprimări cu corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale. (...)
Nu se știe ce s-a întâmplat în sala de nașteri, fătul nu a putut fi extras și atunci, spune mama că s-ar fi făcut mai multe manevre, de a fi apăsat cu coatele de a se încerca extragerea fătului, cu mai multe instrumente. Cert este că acel copil în momentul în care a fost extras a avut tot capul zdrobit", a spus avocatul Răzvan Doseanu, citat de Presasm.
Doctorii nu consideră că ar avea vreo vină
Însă managerului unității medicale din Satu Mare, Ioan Adrian Marc, este convins că bebelușul ar fi avut o afecțiune rară.
"Dânsa s-a internat la ora 01:00 și a fost un travaliu lung, până la ora 14:00, a fost o naștere naturală. Imediat după naștere, am înțeles că a fost necesară o oarecare reanimare. Nu știu care este cauza, știu doar că această reanimare a avut loc și s-a stabilizat situația copilului. Ulterior s-a deteriorat starea copilului, este consemnat, iar la 18 ore s-a dispus transferul la Oradea.
Ei (n.red. medicii), din păcate, nu consideră că starea deteriorată este o culpă medicale. A fost un travaliu lung, faptul că a fost necesară această reanimare imediat după naștere. Se pare că totuși situația nu a decurs cum trebuie, s-a înrăutățit starea copilului. Din afirmațiile lor și din ceea ce avem noi în analiză, se consideră că această evoluție s-ar datora unei afecțiuni rare, care pare să fi concurat și să se fi manifestat după naștere. Lucrurile sunt prematur de concluzionat", a spus Ioan Adrian Marc, potrivit sursei citate.
Pe lângă ancheta internă din spitalul din Satu Mare, există și un dosar penal. Vizați de procurori sunt cinci angajați ai Secției de Obstretică-Ginecologie: trei medici, o asistentă şi o moaşă.