Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Am folosit ce nu s-a mai văzut până acum". Ambasadorul Israelului, despre necesitatea atacului în Rafah și numărul victimelor

Israelul și-a retras forțele armate din orașul Khan Younis, din Fâșia Gaza, însă pregătește asaltul decisiv asupra ultimului bastion al Hamas, orașul Rafah, de la granița cu Egipt.

Cu toate că acolo se află un număr mare de persoane civile, ceea ce ar duce la victime multiple, israelienii sunt deciși să nu se oprească și să-și îndeplinească misiunea de a eradica gruparea considerată teroristă de majoritatea statelor occidentale.

De ce e necesar atacul asupra orașului Rafah

Invitat la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a detaliat situația și susține că, în ciuda multitudinii de victime civile, operația militară a armatei IDF este un mare succes.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Campania noastră a fost un succes enorm, din anumite motive specifice. Unii experți militari, chiar și unii din SUA, au spus că o astfel de infrastructură teroristă precum Hamas, sub pământ, în zone des populate, e imposibil de eradicat. Noi am eradicat 19 din cele 25 de batalioane ale Hamas. Patru din aceste batalioane sunt în Rafah, iar forțele noastre au încredere că le pot eradica făcând puține victime. Cele mai multe victime au fost la noi și au fost pe 7 octombrie.

Motivul pentru acest succes e legat de câteva realizări pe care armata noastră a reușit să le înfăptuiască. În primul rând, să existe coordonare între forțele navale, aeriene și de teren, să folosească echipamente noi, care n-au fost folosite până atunci, vehicule militare care au sisteme active de apărare și care nu au mai fost folosite de nicio altă armată.

În paralel, am folosit și sistemul antirachetă împotriva Hamas și în alte teritorii. Aproape 14.000 de rachete au fost lansate împotriva civililor. Din punct de vedere militar, a fost un succes foarte mare și este un succes pentru că, potrivit rapoartelor profesioniste, chiar dacă sunt mii de civili morți, Israel a reușit totuși să ucidă în jur de 12.000 - 15.000 de teroriști. Astfel, Hamas și alte organizații teroriste se ascundeau în spatele civililor, dar noi am reușit totuși asta. Deci din perspectică militară, e un mare succes."

După ultimele asalturi asupra spitalului Shifa și a altor obiective unde se ascundeau luptători Hamas, Ministerul Sănătății din Gaza a precizat că numărul victimelor civile depășește 30.000. Israelienii îl contrazic însă.

În plus, sunt luate multe măsuri pentru diminuarea numărului de persoane ucise, motiv pentru care acest război s-a întins atât de mult și Israelul avansează lent.

În plus, Hamasul are apela la tot felul de tactici înșelătoare. Cu toate acestea, Israelul dă asigurări că operațiile armatei sunt în conformitate cu normele de drept internațional.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Să nu vă încredeți în Ministerul Sănătății Hamas. Știm că au murit mulți civili, e foarte tragic, nu am vrut să vedem asta, nici nu am fi dorit ca Hamas să ne atace pe 7 octombrie, însă odată ce asta s-a întâmplat, Guvernul israelian a luat decizia să eradicheze sistemul militar al Hamas și nu am avut altă opțiune decât să invadăm Gaza.

Adevărul e că armata noastră a făcut mai mult decât orice altă armată modernă într-un conflict actual. Am trimis milioane de mesaje, de broșuri, dar Hamas a încercat să țină populația în calea răului, i-au folosit ca scuturi umane. Chiar acum două săptămâni am terminat o operație la spitalul Shifa și a fost a doua oară când islamiștii Hamas au intrat în acest spital încercând să se pună la adăpost. Au încălcat astfel norme internaționale în legătură cu civilii și acesta e motivul pentru care civilii au fost omorâți.

Astăzi am terminat interogatoriul unui jihadist și am aflat că ei au fost instruiți să mintă în legătură cu greșelile pe care le-au făcut. Și anume, atunci când spitalul lor a fost lovit de rachete din Gaza. Au fost rachete din Gaza, care au ucis, în Gaza, mii de oameni. Ei sunt vinovați de pierderi de vieți civile."

  • Peste 250 de ostatici au fost capturați de Hamas și aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie, potrivit unui bilanț israelian. Mai mult de 33.100 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Câți ostatici israelieni mai sunt în Gaza

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Însă Hamas ar putea opri războiul imediat dacă ar elibera ostaticii, dar refuză să o facă. Până acum, știm că mai sunt 133 de ostatici în Gaza, știm că 36 din ostatici au murit, poate mai mult, dar noi sperăm că mulți sunt în viață. Încercăm să facem înțelegeri legate de ostatici și astfel să putem aduce cel puțin câteva zeci și, pentru asta, suntem de acord să întrerupem focul temporar.

Noi nu știm cifrele. Chiar dacă acele cifre ar fi aproximative, asta nu include toți teroriștii pe care i-am lichidat. Cea mai joasă estimare este că am ucis în jur de 12.000 de teroriști Hamas și jihadiști, iar asta înseamnă că victimele civile sunt mult mai puține decât zice acest Minister al Sănății Hamas. Este ridicol. Ceea ce Israelul face este să angajeze doar ținte militare. Legea internațională spune că o țintă militară este un loc unde sunt forțe și militanți care luptă împotriva ta. Însă dacă persoana care te amenință se ascunde între civili, atunci el este o țintă posibilă și nu mai contează dacă civilii sunt acolo sau nu.

Am făcut tot ce am putut pentru a-i scoate pe civili, am folosit multe metode, unele care nu au mai fost folosite. Fiecare acțiune este aprobată de avocați, avem mai mult de 150 de avocați care participă în forțele armate și nicio activitate de luptă nu este făcută împotriva unei ținte care nu este militară, sau dacă numărul victimelor civile poate fi mai mare decât amenințarea cu care te confrunți.

Respectăm normele internaționale și, mai ales într-un război urban, numărul victimelor civile e destul de mare. Am văzut asta în diferite scenarii în toată lumea, de exemplu, când a fost cucerit Mosul de la ISIS. Nu e nimic diferit aici, decât că Israelul chiar a făcut mai mult decât orice armată. (...)

De ce suntem făcuți răspunzători? Pentru că Israel este o țară care chiar a dat socoteală pentru ce a făcut. Noi suntem transparenți. Dar organizația teroristă Hamas și jihadiștii sunt criminali, iar asta nu face decât să sublinieze nevoia ca noi să-i scoatem complet din Gaza. De aceea și operația din Rafah. Dacă nu facem asta și nu eradicăm capacitățile militare ale Hamas, ei vor continua să controleze frontiera Sinai, vor continua să facă contrabandă și, de îndată ce Israelul se retrage din Gaza, vor folosi oportunitatea pentru a reconstrui o armată de teroare pentru a teroriza oamenii și să atace Israelul din nou și din nou și din nou. Și asta au declarat chiar ei, nu o spun eu.

Deci noi avem o datorie către cetățenii noștri și către lumea civilizată, în general, să scăpăm de această organizație teroristă. Dacă nu o facem, nu numai că palestinienii vor fi amenințați, ci și altă organiație teroristă, care va dori să atace, o va face în orice țară, în țări europene. Noi vrem să prevenim asta, avem o datorie să prevenim asta, să nu ne apărăm numai pe noi, ci să apărăm civilizația de acest tip de barbarie.

Avem consultații acum cu Casa Albă, le prezentăm planul nostru pentru evacuarea populației și vom încerca să facem orice să ne coordonăm cu SUA, dar în final, responsabilitatea pentru apărarea israelienilor este în mâinile forțelor israeliene. Prim-ministrul a spus, după ce Hamas nu a fost de acord să elibereze ostatici, că avem o zi pentru operația Rafah. Trebuie să o facem și pentru că Hamas nu are interesul de a face o înțelegere legată de ostatici, pentru că ei vor să-i folosească nu pentru a obține ostaticii proprii, ci pentru a opri războiul și a-și reface rezistența. Nu vom permite asta.

După Rafah, următoarea etapă a operațiilor la nivel înalt va fi una de stabilizare, în care forțele militare israeliene vor preveni regruparea armatei Hamas. Deci odată ce avem controlul granițelor și cel aerian, vom preveni reconstrucția acelor fabrici de rachete și a altor fabrici de armament.

Apoi avem un dialog cu palestinienii și cu restul partenerilor pentru a vedea cum creăm un viitor al Gazei, care să fie în folosul populației și nu împotriva ei. Asta s-a întâmplat în ultimii 17 ani, Hamas a preluat Fâșia Gaza și a construit totul acolo, inclusiv cu furtul ajutoarelor internaționale, pentru a ataca Israelul. Asta nu se mai poate întâmpla. Și asta înțelege și comunitatea internațională, situația nu poate continua atâta timp cât Hamas are controlul".

În acest context, multe voci, inclusiv SUA, cer Israelului "Soluția celor două state", adică Israel și Palestina. Însă acest aspect nu este considerat unui viabil. Ambasadorul Israelului în România vorbește despre acest capitol ca despre "ceva care ne divizează", atunci când se referă la cerința SUA.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Mai este o parte care ne divizează. De la începutul războiului, administrația de la Washington a vorbit despre o autoritate palestiniană revitalizată. Noi credem că, pentru ca această autoritate palestiniană revitalizată să preia puterea, ei trebuie să adopte câteva reforme. Spre exemplu, ei acum glotifică teroriștii, oferă plăți, noi le numim plăți pentru crimă, mii de dolari pe lună, deci dacă vrem pace, trebuie să avem o autoritate palestiniană care pledează pentru pace și nu face campanie împotriva statului Israel. Pentru că nu putem să mai facem astfel de erori.

Israelul și-a asumat niște riscuri enorme acum 30 de ani, când a permis stabilirea autorității palestiniene și le-am permis palestinienilor să creeze 100.000 de palestinieni înarmați să intre pe teritoriul nostru. Pentru că am avut încredere că ei vor să-și construiască propriul stat. Cred că a fost un eșec foarte mare, tactic și strategic. (...)

Niciodată nu e suficient, mereu putem face mai mult în ceea ce privește salvarea civililor. Însă întrebarea este dacă ne putem înțelege cu americanii legat de ce facem și cum facem. Ei au așteptări și noi le luăm foarte în serios să vedem cum putem satisface punctul lor de vedere."

  • Egiptul se pregătește să găzduiască o nouă rundă de discuții menite să ajungă la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE