Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt puternic marcate de problemele economice profunde cu care se confruntă țara, dar și de neîncrederea generalizată a populației în privința capacității politicienilor de a aduce bunăstare.
Jurnalistul Euronews, Cătălin Lența, a vorbit cu locuitori orașului Istanbul despre așteptările pe care le au de la importantul exercițiu electoral. Între timp, actual președinte autoritar al Turciei, Recep Erdogan, a sugerat că este pregătit să renunțe la putere dacă acest lucru va fi decis de poporul turc.
Inflația galopantă, scăderea rapidă a puterii de cumpărare, dar și degradarea economiei turce ar trebui să fie principala preocupare a politicienilor, susține Mustafa, un programator din Istanbul.
Mustafa Șensoi, programator: Criza economică (n.r.) ne sperie puțin, ne este frică pentru viitorul nostru. Nu am încredere în politicieni și în clasa politică. În loc să facă ceea ce trebuie să facă, atunci când este nevoie să o facă, ei sunt dispuși doar să discute foarte mult, să promită foarte multe înainte și în perioada electorală. Din nefericire, nu văd să existe un plan adevărat atât în tabăra opoziție, cât și a guvernării.
Mulți dintre locuitorii Istanbulului sunt convinși că viitorul Turciei depinde foarte mult de aceste alegeri, mai ales în ceea ce privește democratizarea societății turce.
Aysel Sakarya, medic pediatru: Nu mai există libertate de exprimare, nu mai există justiție, iar frica este la tot pasul. Ne aflăm pe strada Istiklal, în mijlocul Istanbulului, și în mod normal, la această oră, strada ar trebui să fie plină de oameni. După cum ați observat, este însă aproape goală. Este foarte puțină lume pe stradă, pentru că, în ajun de alegeri, toată lumea este înfricoșată, le este frică să iasă pe stradă.
Iar reprezentanții partidelor de opoziție acuză guvernarea că limitează activitatea organizațiilor politice care promovează alte opinii.
Nober Ozyurekoglu, purtătorul de cuvânt al Partidului 1920 TKR (comunist): Este foarte dificil, fiindcă suntem sub presiune, sub presiune foarte mare. Nu avem acces la televiziune, nu avem acces pentru a ne prezenta opiniile la TV și în presă. Încercăm să ajungem la oameni și să prezentăm opiniile stângii, fiindcă suntem un partid comunist, contactând direct cu oamenii, cu fiecare persoană în parte.
În pofida criticilor opoziției, există totuși o puternică susținere în societatea turcă, în special în rândul populației cu viziuni conservatoare, pentru actualul lider de la Ankara.
Alegător: Am 22 de ani și voi vota pentru prima dată la aceste alegeri. Simt o mândrie justificată că pot sa-l susțin pe președintele nostru, domnul Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru ultima oară. Vreau să-i fiu un camarad în această acțiune. Și dacă ar fi să mă întrebați de ce îl susțin pe președintele nostru, atunci primul lucru pe care îl pot spune este că el îmi susține stilul de viață și educația, în conformitate cu convingerile mele religioase.
Între timp, actualul lider de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, sugerează că va accepta o eventuală înfrângere. Iar principalul său contracandidat îl acuză pe acesta că nu joacă cinstit și că minte populația.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Am ajuns la putere în Turcia pe cale democratică. Am venit la putere cu sprijinul și încrederea poporului nostru. La fel cum am venit la putere cu bunăvoința poporului nostru, dacă națiunea noastră va lua o altă decizie, vom face exact ceea ce este necesar pentru democrație. Nu este nimic altceva de făcut.
Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției turce: Vrem să fim parte a Occident și a lumii civilizate. Vrem democrație în țara noastră. Nu vrem o conducere autoritară, vrem libertate. Tinerii și femeile sunt sătui, ei vor libertate. Prin urmare, vom implementa în țara noastră toate regulile democratice ale Uniunii Europene.
Conform ultimele sondaje de opinie, atât Erdogan, cât și Kilicdaroglu ar putea să obțină un număr similar de voturi. Prin urmare, unii analiști nu exclud un al doilea tur de scrutin.