Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În căutarea marelui mic perfect. Care sunt secretele celui mai râvnit preparat de 1 mai

De 1 mai, la unele terase, renumite pentru cei pofticioși, se formează coadă...la mici. S-a întâmplat și la București, unde oamenii au profitat și de vremea caldă, dar și de ziua liberă, de sărbătoare.

De Ziua Muncii, 1 Mai, micul este la putere. Este de ajuns să te uiți la cozile care se formează prin oraș, la terasele cu renume. 

Am pornit și noi la drum, în căutarea micilor perfecți. Care, după cum spune celebrul domn Sandu Cocoșatu’, sunt motiv de bucurie deopotrivă pentru pofticioși și pentru cei care-i perpelește pe grătar.

Sandu Cocoșatu: ”Este o boală diabolică pentru mine, chestia asta. Pentru că vreau să văd eu cu ochii mei ceea ce fac și mă uit că toți după ce ies de la masă, unu nu-mi reproșează nimic. Toți sunt mulțumiți. Pentru mine asta contează extraordinar de mult.”

Rețeta micului perfect 

Obișnuim să spunem că pofta vine mâncând. În cazul mititeilor, te duci la terasă deja cu pofta la purtător. 

În Bucureștii de altă dată exista o legendă care spunea că dacă vrei să pregătești micul perfect ar trebui să-l rulezi ca pe un trabuc cubanez. 

Dragoș Gurăroșie este inițiatorul Competiției Micul de Aur. De la el am aflat mai multe despre care este, de fapt, secretul micului suprem. 

Dragoș Gurăroșie, organizator de evenimente: ”La mici, ca în general, cam la toate preparatele trebuie să existe un echilibru între ingredientele folosite. După tehnică, vine partea de aspect. Nu poți să vii cu un mic ars. Nu este ce trebuie. Și incotestabil, ultimul criteriu este gustul și aici evident este vorba de experiența fiecărui jurat, fiecărui om care gustă din micii respectivi.”

Practic, dacă nu ai un gratargiu care știe ce face, la revedere, mic perfect!

Laurențiu Preda, grataragiu: ”În primul rând focul este important, temperatura la care se fac micii și priceperea care se dobândește în timp.”

Reporter: ”Care a fost cel mai onorant lucru pe care vi l-a spus un client?”

Laurențiu Preda, grataragiu: ”Lucruri frumoase le primesc în fiecare zi. Mulțumirile, în general. Când văd clientul mulțumit sunt și eu mulțumit.” 

Și dacă v-ați întrebat vreodată care este originea micilor, specialiștii au ajuns la concluzia că strămoșii lor ar fi un preparat din epoca Imperiului Persan. După care, fiecare țară a adaptat, improvizat și recreat propriul mic, cu mirodenii și arome specifice locului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE