Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dulciuri de Paște, reinventate. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi

Noul trend gastronomic aduce ciocolata în centrul atenției în aproape toate deserturile de Paște. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi și au adăugat ingrediente inedite pe bază de ciocolată în produsele tradiționale precum cozonacul. Ambalate cu grijă, precum niște cadouri, aceste dulciuri oferă clienților oportunitatea de a le dărui la masa de Paște.

Ce prețuri au aceste produse?

La o ciocolaterie din Cluj-Napoca Daniela a comandat pentru Paște 100 de cutii cu praline pentru a le oferi cadou la locul de muncă. Prețul unei cutii cu praline începe de la 30 de lei, cea cu câte 4 praline, 215 lei o cutie cu 25 de praline, iar o singură pralină costă 7,5 lei.

Reporter: „Ce v-ați gândit să cumpărați anul acesta pentru Paște?”

Client: „Pe lângă toate produsele pe care le cumpăr de obicei când se apropie sărbătorile pascale m-am gândit să cumpăr si ceva diferit anul acesta, adică niște bomboane, niște praline de fapt cu brânza de burduf.”

Cea care le-a creat este Laura Hizo-Miloş, o pasionată a modului în care ciocolata poate fi combinată cu diverse ingrediente. Ea și-a deschis ciocolateria în urmă cu cinci ani, după ce a studiat în Belgia cum trebuie făcută ciocolata adevărată.

Laura Hizo-Miloş, ciocolatier: „Boabele de cacao se prăjesc, se macină și intră în niște procese după care se separă în unt de cacao și pudră de cacao, de acolo se reamestecă. Sunt două tipuri de activități, activitatea bean to bar unde se produce ciocolată din boabele de cacao și activitatea din ciocolaterie, unde iei ciocolata și faci din ea alte minunății.”

Reporter: „Există produse de Paște care pot fi mâncate de cei care nu mănâncă zahăr sau au intoleranță la lactoză?”

Laura Hizo-Miloş, ciocolatier: „Da, există, avem un produs nou, realizat din ciocolată neagra, fără zahăr și lactoză și cu o mulțime de nuci în interior care este foarte gustos și extrem de hrănitor, aici se pot observa și beneficiile de sănătate pe care le are consumul ce ciocolată, ea are foarte mulți antioxidanți.”

Fisticul, una dintre cele mai iubite arome

Tot din ciocolată se fac și ouă de Paște. Mai întâi se formează coaja acestuia, dintr-o ciocolată densă, care curge de la robinet într-o matriță. Cojile sunt apoi lăsate la frigider să se întărească, iar când sunt gata, urmează umplerea lor cu una dintre cele mai iubite arome.

Andra Pavel, cofetar: „Pe lângă ouăle Paște de ciocolată goale înăuntru, noi ne-am decis să le umplem cu fistic. După ce am făcut coaja de ou cu ciocolată belgiană, am pus pastă de fistic, un ganaj de fistic cu pastă pură și ciocolată albă și mult fistic crocant înăuntru. O să punem coaja pe o suprafață foarte fierbinte ca să o topim puțin, iar apoi vom lipi jumătățile.”

Oul este acoperit apoi cu o glazură din pastă de fistic, combinată cu ciocolată albă făcută din unt de cacao. Oul este apoi decorat cu bucăți întregi de fistic prăjit.   În cealaltă parte a bucătăriei se fac cozonacii. După ce aluatul a fost frământat, aceștia sunt umpluți cu diverse ingrediente dulci.

Un cozonac de cofetărie neglazurat costă 105 lei, cei cu glazură cu fistic sunt 189 de lei, iar cei cu ciocolată, 135 de lei. Însă ouăle sunt printre cele mai căutate, dar si prețul acestora este pe măsură: 139 de lei bucata.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE