Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foreign Affairs: Ce își dorește Hamas în Gaza postbelică. Capacitatea de a lupta, dar fără povara guvernării

La 6 mai, într-un efort de a preveni o operațiune israeliană aproape sigură la Rafah, liderii Hamas au declarat că ar putea fi pregătiți să accepte un armistițiu. Anunțul a stârnit speranțe la Washington cu privire la un posibil acord care să ducă la încetarea focului în Fâșia Gaza și la eliberarea ostaticilor.

Speranțele Statelor Unite s-au risipit însă rapid și, nu este clar dacă liderii Hamas erau deciși să-și îndeplinească promisiunile sau pur și simplu căutau să tragă de timp pentru a-și păstra fortăreața de la Rafah, unde Israelul crede că se ascund ultimele brigăzi Hamas.

După șapte luni de război în Gaza, conflictul dintre Israel și Hamas a provocat distrugeri materiale uriașe și a dus la o criză umanitară de proporții. În acest context, nu putem să nu ne întrebăm ce urmărește de fapt gruparea Hamas?

Obiectivele Hamas

Prin atacul său din 7 octombrie asupra Israelului, Hamas a încercat să reintroducă problema palestiniană în centrul agendei internaționale, chiar dacă acest lucru a însemnat distrugerea unei mari părți din Fâșia Gaza.  Atacul a avut, de asemenea, scopul de a zădărnici o posibilă normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, care ar fi dus la marginalizarea Hamas, notează publicația Foreign Affairs.

Liderii Hamas au și obiective politice care pot părea la prima vedere contraintuitive. Aceștia încearcă să se elibereze povară a guvernării Fâșiei Gaza, care a devenit un impediment în calea atingerii obiectivului mai larg al grupului – acela de a distruge Israelul. Liderii Hamas încearcă, de asemenea, să demareze un proces de reconciliere cu Fatah și cu Autoritatea Palestiniană (AP).

Aceste obiective, la rândul lor, servesc unui scop mai profund. Încercând să impună o nouă structură de guvernare în Gaza și să remodeleze Organizația pentru Eliberarea Palestinei după propria imagine, Hamas speră să impună un model inspirat de la Hezbollah pe teritoriul Palestinei. La fel ca Hezbollah, mișcarea militantă șiită din Liban, puternic înarmată și susținută de Iran, Hamas își imaginează un viitor în care ar putea să facă parte și în același timp să fie separată de orice structură de guvernare care va apărea în Gaza.

La fel ca Hezbollah în Liban, Hamas speră să își exerciteze o influență politică și militară din umbră asupra Fâșiei Gaza și, în cele din urmă asupra Cisiordaniei, fără a suporta însă responsabilitatea și consecințele guvernării. Hamas vrea să se folosească de Gaza, la fel cum Hezbollah se folosește de Liban, pe post de refugiu, pentru a lansa atacuri transfrontaliere asupra Israelului.

Dacă planul liderilor Hamas va reuși, atunci gruparea și-ar putea extinde operațiunile militare dincolo de granițele Israelului, Cisiordaniei și Fâșiei Gaza și ar putea efectua atacuri teroriste în toată lumea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE