Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doar două spitale pentru 1,4 milioane de oameni. Rafah e în pragul unei alte crize umanitare grave în Gaza, după anunțul OMS

Criza umanitară din Fâșia Gaza se adâncește. În Rafah, oraș în care s-au refugiat 1,4 milioane de civili, spitalele și-ar putea opri activitatea din cauza lipsei de combustibil. Pe lângă asta, localnicii sunt în pragul foametei. În sudul regiunii, în ultimele zile, practic nu au mai ajuns convoaie umanitare cu produse alimentare și medicamente.

Criză umanitară în Gaza

În Rafah mai activează doar două spitale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în oraș locuiesc 1,4 milioane de oameni, iar 600 de mii dintre ei sunt copii. Localitatea, considerată de Israel ultimul bastion al grupării Hamas, este teatrul unei operații militare a armatei israeliene.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății: "Unul dintre cele trei spitale din Rafah, spitalul An-Najjar, a trebuit să-și sisteze activitatea. Pacienții au fost mutați într-o altă instituție medicală. Rezervele de combustibil, pe care trebuia să le primim joi, nu au mai ajuns în Fâșia Gaza. Asta înseamnă că rezervele pe care le avem acum mai sunt suficiente pentru doar trei zile."

După mai multe zile, punctul de trecere dintre Israel și Fâșia Gaza s-a redeschis, au anunțat autoritățile de la Tel Aviv. ONU spune însă că niciun camion cu ajutoare umanitare nu a intrat în regiune. Iar punctul de trecere de la Rafah, aflat între Gaza și Egipt, este în continuare închis. Vorbim de cele mai importante două căi de acces pentru proviziile de alimente și medicamente trimise în Gaza de organizațiile umanitare.

Carl Skau, directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial: "Am fost acolo (n.r.: în Rafah). E un oraș extrem de aglomerat, oamenii dorm pe străzi. Peste tot, pe străzi, sunt foarte mulți oameni. În această situație, o operație militară ar putea avea un impact foarte grav pentru civili. Pe lângă asta, operațiunea noastră umanitară, dar și operațiunile altor organizații s-au bazat pe Rafah."

Un grup de israelieni a protestat în apropiere de granița cu Fâșia Gaza. Oamenii au încercat să blocheze câteva camioane care urmau să ajungă în Gaza.

Protestatar: "Noi credem că autoritățile israeliene au fost obligate de Statele Unite ale Americii să trimită produse alimentare în Fâșia Gaza. Guvernul nu este de acord cu asta, noi nu suntem de acord."

Luni, Israelul a trimis ordin de evacuare a civililor din estul orașului Rafah. Organizațiile umanitare susțin că până acum, 100 de mii de oameni au fugit din localitate. Tel Aviv-ul susține că operația militară lansată în Rafah este una limitată. Scopul statului evreu este să pună presiune pentru ca gruparea Hamas să-i elibereze pe civilii israelieni răpiți în timpul masacrului din 7 octombrie și ținuți de atunci în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE