Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București: Ziua Europei, sărbătorită la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Îmbrăcați tradițional, elevii au prezentat istoria statelor europene

Ziua Europei a fost sărbătorită cu fast la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Elevii au pregătit momente artistice specifice fiecărui stat din Uniune, au pus în scenă obiceiurile și au prezentat istoria țărilor europene.

Parada culturii de Ziua Europei, la liceu

Copiii au primit tema pentru Ziua Europei în luna decembrie, iar din ianuarie au început să se pregătească. Elevii au învățat dansuri tradiționale din țările europene, au interpretat basme populare și au pus în scenă lupte din cărțile de istorie.

Elev: „Am învățat sporturile lor tradiționale, dansurile și toate tradițiile lor și mi s-au părut foarte interesante deoarece fiecare țară are cultura ei”.

Copiii au primit ajutor pentru documentare chiar de la ambasade.

Ana Maria Soreață, profesoară de Istorie: „Ne-au trimis materiale prin care noi să învățăm despre tradițiile lor, despre cultura lor și elemente specifice Finlandei. O lecție de istorie în plus, dar de data asta nu a venit din partea mea ca profesor de istorie, a venit din partea copiilor și a părinților și aici este frumusețea acestei zile: ei sunt cei care fac cercetarea și ei vin cu propria perspectivă și viziune asupra țării pe care au reprezentat-o”.

Reporter: Cum ați gândit numărul pentru Franța?

Mara, elevă: „Am vrut să facem ceva original, care nu s-a mai făcut până acum, și am mers pe ideea de Disneyland. Eu sunt prințesa Belle din Frumoasa și Bestia”.

Ce anume despre Franța ai învățat pe parcursul pregătirii acestui spectacol?

Mara: „Am învățat că cancanul este de origine franceză”.

Reporter: Cum ați ales dansul?

Iulia, elevă: „Ne-am gândit la ce reprezintă Franța și la tradițiile ei, ne-am ales ce ar reprezenta mai mult cultura și de aceea am ales cancanul, Moulin Rouge, am ales Ratatouille, care este un film foarte cunoscut francez și de la aceste idei am creat un moment frumos”.

Au fost reprezentate și țări care candidează pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Reporter: Cine ești?

Elev: „Eu sunt Alexandru Macedon”.

Alexandru cel Mare?

„Da! Chiar el. O să vin pe cal și la final o să ies învingător”.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București: „Imaginea în sine pe care noi o avem la final despre o țară este simbolică și reprezentativă, adică tot efortul lor înseamnă comunicare, înseamnă să nu-ți fie rușine să reprezinți alături de clasa ta ceea ce ai avut în imaginație”.

Ziua Europei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1985. 9 Mai marchează Declarația Schuman din 1950, care a pus bazele Uniunii Europene pe care o știm astăzi. România a aderat la UE în 2007.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE