Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriel Bălașu

Global Weekend | Economia.EU

Gabi Bălașu a intrat în echipa Euronews România în vara anului 2022, cu ideea de a conecta românii din toate colțurile Europei.

”All views? E ca un condițional optativ pentru un jurnalist. Aceasta a fost premisa de la care am pornit pe drumul spre Euronews România.

A fost pentru prima dată când am realizat că legătura dintre politicienii trimiși de România la Bruxelles poate genera idei și proiecte de legi.

Am relatat de la Comisia Europeană, de la Guvern, din sediul Băncii Centrale, din piețe, magazine, de pe stradă. Pentru că cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui jurnalist este să fie în mijlocul evenimentelor.

În mai puțin de un an, la Euronews, am realizat că România nu mai este un stat izolat, că există un mix de decizii, iar subiectele au impact regional sau continental. Adică relatarea ta are semnficație și pentru publicul din Serbia sau Bulgaria.

Am făcut interviuri cu oficiali de rang înalt, am relatat de la evenimente cu impact asupra societății. Însă cea mai importantă este experiența cu oamenii care nu dețin vreo funcție sau vreun rang în societate.

Cred că, dincolo de premii sau de experiențe, stau cuvintele simple ale unui om care încă nu a făcut toate alegerile în viață. Nu au impact nici cele mai mari victorii în lupta cu audiența, nici că ai stat de vorbă cu personalități. Nici măcar faptul că acele personalități au plecat radiind.”

Cariera jurnalistului Gabriel Bălașu

Gabi Bălașu a intrat în televiziune în toamna anului 1994. Povestea a început cu o întrebare simplă: ”Tot îți place sportul, nu vrei să și vorbești despre el?” Cine ar fi spus ”nu”? Era o întrebare pusă unui student la Politehnică.

Prima experiență a fost la Canal 31, televiziunea fondată de Adrian Sârbu. Prin anii '90 era o vorbă: peste jumătate dintre pasagerii unui autobuz care oprea la Piața Presei erau jurnaliști. Iar jumătate dintre jurnaliști erau politehniști. Era cea mai bună demonstrație că au înțeles care era cursul vieții.

După mai puțin de doi ani de transformări, a ajuns la TVR. În Televiziunea publică a început să se raporteze la modele. Acolo l-a cunoscut pe omul de la care a învățat limbajul de televiziune. Cum să frazeze, unde să pună punct într-o relatare live și cum să pronunțe corect, pentru a nu fi taxat de public.

A urmat, Antena 1, convins că, după un mandat de doi ani, va pleca în altă parte. Nu a fost așa. A fost aproape de a sărbători majoratul în trustul Intact. A relatat de la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene. După 5 ani de Antena 1, a trecut la Antena 3. La postul de știri a fost chiar de la prima emisie. A fost ca meniul 5 în 1: a redactat, editat, prezentat, moderat și coordonat.

De la Antena 3, a ajuns la Digi 24. Adică de la sport la știri. Mai exact, la economic. Spune că orice performanță se măsoară în cifre, iar domeniul economic, i-a relevat și alte sensuri.

După 9 luni de ”ucenicie” la Digi 24, a plecat pentru o acoperire mai mare a spectrului de subiecte. La Realitatea TV, a trecut de la corespondențele din domeniul fiscal-bancar, la pupitru, unde a prezentat si moderat ediții speciale.

După 3 ani plini de evenimente, a plecat spre o provocare online, dar a ajuns tot la tv. De această data, la Metropola TV. Concret, a fost martor la deschiderea a 3 posturi și nu a ”închis” niciunul. Niciun capitol. Pentru că de fiecare dată s-a deschis altul.