Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TikTok, din nou funcțional în SUA. Aplicația a reînceput să funcționeze, după ce ByteDance a oprit voluntar serviciul

TikTok a început din nou să funcționeze în Statele Unite, după ce anterior compania restricționase voluntar accesul în aplicație. Între timp, Donald Trump vrea ca Statele Unite să preia jumătate dintre acțiunile filialei americane a platformei. Propunerea vine în contextul în care, în urmă cu doar câteva zile, un startup american din domeniul Inteligenței Artificiale se oferise să preia aplicația. 

Soluția propusă de Donald Trump este ca statul american să preia jumătate din acțiunile companiei care va administra serviciul TikTok în Statele Unite. Cel puțin la nivel declarativ, asta înseamnă o extindere cu 90 de zile a termenului-limită dat inițial pentru vânzarea companiei. 

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii: „Am spus că trebuie să salvăm TikTok. Cine din acest public folosește TikTok? Mulți. E foarte popular. Nu avem de ales. Sunt multe slujbe, nu vrem să ne dăm afacerea noastră Chinei sau altor persoane.”

„Cred că este în regulă să-l interzică. Nu cred că e o parte necesară din societatea noastră și sunt destule alte platforme care sunt deținute de americani. Cred că mulți oameni sunt dependenți, dar e o pierdere de timp și răspândește dezinformarea”, a spus o fată. 

Printre primii care au propus interzicerea aplicației se număra, culmea, chiar Donald Trump. Se întâmpla în anul 2020. 

„S-a transformat. Era împotriva TikTok și apoi a văzut cât de mult bine poate face și cum poate ajunge la oameni, cum poate ajunge la oamenii tineri, așa că respect foarte mult acest aspect la el. Pentru că nu e rigid, e corect”, a spus un alt cetățean.

Într-un comunicat de presă, oficialii companiei ByteDance au anunțat că sunt în plin proces de repornire a aplicației și i-au mulțumit lui Donald Trump.

„Îi mulțumim președintelui Trump pentru că a oferit claritatea și asigurările necesare furnizorilor noștri de servicii că nu vor avea de înfruntat nicio penalizare pentru că ne sprijină în asigurarea accesului pentru peste 170 de milioane de americani și permit dezvoltarea a peste 7 milioane de mici întreprind”, au comunicat reprezentanții platformei. 

Legea care interzicea, practic, funcționarea TikTok, acționa pe două paliere. Pe de-o parte, magazinele de aplicații ale Apple și Google au fost forțate să elimine complet aplicația TikTok, ceea ce însemna și că utilizatorii nu mai puteau să primească actualizări. Pe de altă parte, companiile care dețin centrele uriașe de date unde sunt stocate informațiile utilizatorilor, dar și clipurile video, sunt și ele afectate de noua lege și forțate să înceteze colaborarea cu ByteDance. 

Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Două zile de când Curtea Supremă Americană din spatele meu a respins contestația companiei chineze ByteDance în esență, compania refuză să se supună legii pe care administrația Biden a emis-o în luna aprilie. O lege care spunea în esență că TikTok trebuie să întrerupă orice fel de legătură cu compania chineză și să vândă unui proprietar american.”  

Aplicația a încetat să mai funcționeze cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a legii. Platforma afișa utilizatorilor un mesaj prin care îi informa că, cel puțin pentru moment, serviciul era nefuncțional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE