Președintele Biden și principalii săi consilieri i-au îndemnat pe liderii israelieni să nu efectueze nicio lovitură majoră împotriva Hezbollah - gruparea militantă din Liban, finanțată de Iran - care ar putea să o atragă în războiul dintre Israel și Hamas, notează The New York Times.
Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că unii membri ai cabinetului de război din Israel au dorit să atace gruparea Hezbollah, extinzând conflictul la un război pe două fronturi: cu Hamas în sud și cu Hezbollah în nord.
Oficialii americani consideră că Israelul ar avea dificultăți într-un război pe două fronturi și un astfel de scenariu ar putea atrage atât Statele Unite, cât și Iranul într-un conflict extins.
Un război dificil
Oficialii americani vor să țină în frâu și gruparea Hezbollah. În cadrul a numeroase întâlniri avute în Orientul Mijlociu, diplomații americani și-au îndemnat omologii arabi să transmită mesaje către gruparea Hezbollah, inclusiv prin intermediul contactelor lor din Iran, pentru a încerca să prevină izbucnirea unui război Israel-Hezbollah.
Oficialii americani se temeau că Netanyahu ar putea aproba un atac preventiv împotriva Hezbollah imediat după atacurile din 7 octombrie ale Hamas.
Unul dintre cei mai vocali susținători ai unui atac preventiv asupra Hezbollah a fost Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării. Acesta afirma că principalul efort militar al Israelului ar trebui să se concentreze asupra Hezbollah, deoarece reprezintă o amenințare mai mare decât Hamas.
De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, gruparea Hezbollah a lansat mai multe tiruri de rachete în nord Israelului. Lucrul acesta a determinat o ripostă din partea Israelului care s-a materializat sub forma unor atacuri aeriene și tiruri de artilerie în sudul Libanului. Până acum însă ciocnirile au fost sporadice. De la ultimul război purtat între Israel și Hezbollah, în 2006, gruparea militantă a devenit mai puternică și mai bine înarmată, având în arsenal aproximativ 100.000 de rachete, potrivit oficialilor israelieni.