Darius Vâlcov ar fi în zona Milano, unde are și afaceri, potrivit unor surse Euronews.
Fostul ministru nu a fost localizat încă de autoritățile din Italia. Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a transmis că a făcut apel la autoritățile italiene să-l localizeze și să-l rețină pentru a fi supus procedurii de extrădare, cât mai rapid.
”Suntem în discuții cu ambasadorul și ministrul din Italia pentru o bilaterală. Au un articol de lege legat de înrădăcinare în baza căruia se resping cererile de extrădare. În ultimii ani, 900 de decizii pronunțate de instanțele italiene n-au ținut oamenii acolo, deci se poate. Cert e că au lege. Dar în unele cazuri, n-a fost suficient. Au un infringement, așteptăm deznodământul. Ce am observat este că se predau în raza unei anumite curți de apel (Bari), care are o practică de a da decizii favorabile lor”, a spus ministrul Justiției.
În urmă cu două săptămâni, Înalta Curte l-a condamnat pe Darius Vâlcov la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. În primă instanță, acesta a primit o sentință de 8 ani, dar unele fapte s-au prescris. Fostul ministru de Finanțe nu a fost găsit atunci de polițiști la adresele sale declarate, iar autoritățile l-au dat în urmărire internațională.
Potrivit surselor Euronews România, Darius Vâlcov este plecat în Italia, încă din anul 2020, acolo și-ar fi deschis și o firmă și are inclusiv declarat un nou domiciliu.
Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță, în 2018, la 8 ani de închisoare cu executare. Acuzațiile sunt de trafic de influenţă, spălare de bani și efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.
Este vorba de Dosarul Tablourilor, numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.
Nu este singurul caz al unui politician condamnat care a ajuns în alte țări. Și alți condamnați români au plecat din România, înainte de condamnare.
Elena Udrea și Sorin Oprescu sunt nume cunoscute pe lista politicienilor sau afaceriștilor care au primit condamnări definitive în România, însă au fugit din țară, înainte de pronunțarea sentințelor.
Italia, o destinație preferată de fugarii condamnați
În cazul lui Ionel Arsene, predarea a fost refuzată, având în vedere condițiile de detenție din România. Parchetul italian a formulat cale de atac.
Predoiu: ”Procurorul din Italia a cerut să se reexamineze cererea de extrădare, cred că în iunie o să fie termen; Probabil a considerat că nu există suficiente probe pentru aplicarea conceptului de înrădăcinare”.
Ionel Arsene a fost dat în urmărire generală de Poliția Română. Potrivit unor surse, acesta s-ar afla în Italia, unde a plecat în data de 4 martie.
Președintele Consiliului Județean Neamț are de executat în România o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare.
Alina Bica – împotriva fostei șefe a DIICOT a fost emis de către Tribunalul București un mandat european de arestare pentru punerea în executare a pedepsei de 4 ani închisoare la care a fost condamnată definitiv pentru infracțiunea de favorizare a infractorului.
În urma localizării sale în Republica Italiană, a fost transmis mandatul european de arestare autorității italiene competente, care a refuzat executarea, dispunând recunoașterea și executarea pedepsei pe teritoriul Republicii Italiene. În prezent, au fost individualizate măsurile de probațiune în Italia.
Gino Mario Iorgulescu – este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 3 ani închisoare la care a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 3 București pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal și în vederea efectuării urmăririi penale pentru infracțiunea de conducere unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și ucidere din culpă (mandat european de arestare emis de către Tribunalul București).
Cu hotărârea din 31.05.2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate să nu fie executate, având în vedere ”starea mentală” a persoanei solicitate, care nu îi permite o ”participare conștientă” la proceduri.
O altă țară în care au ajuns condamnați români, Grecia
Sorin Oprescu – arestat în Republica Elenă, în temeiul mandatului european de arestare emis de către Tribunalul București pentru executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și infracțiuni de corupție.
Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile elene având în vedere condițiile de detenție şi posibilitățile de tratare a afecțiunilor de care persoana solicitată suferă.
Franța
Prințul Paul Philippe al României - Este urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu - pagubă: 9.523.769 euro;
Acesta a fost localizat pe teritoriul Franţei - procedura fiind în curs - autoritățile franceze au solicitat sentinţa de condamnare - fond şi apel - tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informații legate de desfășurarea procesului penal - după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.