România va suspenda operaționalizarea Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), împreună cu aliații care sunt parte la acest acord. Măsura va fi aplicată atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internaţional, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
"În contextul Declaraţiei Consiliului Nord-Atlantic privind răspunsul aliat referitor la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), prezentată marţi, România va suspenda, împreună cu aliaţii care sunt state părţi la TCFE, operaţionalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internaţional", se arată într-un comunicat al MAE.
În urma consultărilor inițiate în 9 iunie, a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către aliaţii care sunt state părţi este nesustenabilă.
”Această evoluţie constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat şi la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spaţiul euroatlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor şi principiilor Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparenţa, implementarea, verificarea şi consimţământul statului-gazdă”, au precizat reprezentanții MAE.
România va continua, alături de celelalte state aliate, să contribuie activ la securitatea Europei şi a spaţiului euroatlantic prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic, a mai menționat Ministerul de Externe.
Rusia s-a retras oficial marţi dintr-un tratat care limita unele categorii de arme convenţionale. Moscova a acuzat Statele Unite c-au subminat situaţia de securitate de după Războiul Rece prin extinderea Alianţei Nord-Atlantice, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
La data de 9 iunie, Federaţia Rusă a înștiințat depozitarul Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această hotărâre intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, adică pe 7 noiembrie.
Potrivit sursei citate, Consiliul Nord-Atlantic a condamnat demersul Moscovei şi a anunţat consultări referitoare la implicaţiile retragerii Rusiei din Tratat şi la impactul asupra securităţii Alianţei.
Ce prevede Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa
Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale din Europa a fost negociat în ultimii ani ai Războiului rece. Acordul a fost semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane şi limitări pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă.
România a devenit parte la Tratat în 1992.