Statele Unite va aloca nu mai puțin de 14 milioane de dolar pentru o nouă etapă a programului de modulare în România. Vestea a fost confirmată de Klaus Iohannis care a declarat că salută decizia luată de omologul său de la Casa Alba, Joe Biden.
„Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România şi Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România şi SUA”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.
Pe de altă parte, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Statele Unite sunt implicate în cel mai complex şi avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani şi a costat peste 500 milioane dolari şi peste 2 milioane ore de muncă.
"Dar înainte de toate aceste beneficii, ne uitam la beneficiile pentru comunitatea din Doiceşti - fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare, spre deosebire de modul în care opera termocentrala în trecut. Energia nucleară este o sursă curată şi sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcţionarea Centralei de la Cernavodă", a declarat Virgil Popescu, potrivit Agerpres.