UPDATE. Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit candidaturi comune la Sectoarele 1, 2 şi 5, precum şi în municipiile Braşov, Bacău şi, de asemenea, la nivelul Consiliului Judeţean Timiş şi la Primăria Timişoara, au precizat pentru Agerpres surse politice.
Potrivit surselor, în urma şedinţei coaliţiei, care a durat mai bine de două ore şi jumătate, s-au stabilit candidaturi comune la municipiile Braşov (PNL) şi Bacău (PSD); candidaturi comune în Timiş: CJ la PSD şi Timişoara la PNL; candidaturi comune la sectoarele 1 (PNL) şi 2 şi 5 (PSD).
Totodată, potrivit aceloraşi surse, a rămas să fie analizată posibilitatea unor candidaturi comune la nivelul consiliilor judeţene Satu Mare şi Mureş şi al Primăriilor Satu Mare şi Târgu Mureş.
De asemenea, liderii coaliţiei au mai stabilit că primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare să fie ocupat de Mihai Tudose.
PSD și PNL, calcule pentru candidați comuni la alegerile locale din teritoriu
PSD și PNL s-au pus de acord să-l susțină pe independentul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Generală a Bucureștiului, însă mai au de lucru cu candidații din teritoriu.
Cristian Hrițuc, analist politic: "Nu este un joc de sumă nulă, dacă vorbim de împărțirea în teritoriu a posturilor de primar sau fixarea unor candidați comuni în zonele în care PNL și PSD nu au primari în funcție. Pentru că, normal, partidul care va desemna candidatul și, în cazul în care el va avea un succes acolo, va căpăta un ascendent în plan local.
Decizia rațională pentru PNL și PSD este să-și găsească formula optimă ca să cucerească niște redute administrative în plus față de ce au acum, ceea ce ar presupune o gândire rece, fără emoții. Nu trebuie lăsată decizia neapărat la îndemâna liderilor locali, care au party-prix-urile lor, deciziile sunt subiective.
Depinde cum se vor face calculele și ce vor pune mai mult în balanță. Un PNL-PSD cu un câștig al unor redute USR va însemna pentru ei, în plan politic, o creștere la finalul campaniei. Certurile nu le fac bine și crearea disensiunilor va fi exploatată de USR sau de principalii contracandidați în teritoriu."
Avantajele și dezavantajele PSD și PNL dacă aleg să susțină candididați comuni în teritoriu
În aceste condiții, posibilitatea ca unii primari să-și schimbe partidul devine și mai mare. Astfel, revine în actualitate discuția "traseismului politic".
Cristian Hrițuc, analist politic: "Trebuie să privim lucrurile de pe două paliere: palierul central, unde liderii au o anumită stategie și își fac anumite calcule și palierele din local. Dar știm foarte bine că în ambele partide sunt interese multe și, în multe zone, sunt interese divergente. Aceste interese divergente de la nivel local dau loc și unor astfel de lucruri: hai să luăm noi repede doi-trei primari, să-i băgăm sub steagul nostru ca să avem la finalul jocului mai mulți primari decât adversarul.
La nivel central, mizele sunt mult mai mari, dar în anumite locuri, liderii de la nivel central închid ochii pentru că toată lumea se gândește la câștigul post-alegeri. Adică un partid cu o rețea mai mare de primari va fi tot timpul în avantaj. Problema lor e că, dacă vor lăsa aceste disensiuni să primeze, să ocupe spațiul public și să ia amploare, la finalul jocului vor avea toți de pierdut.
Cred că, dacă am face un studiu de caz și am lua 10-15 primari din rural, cei cu vechime de 15-20 de ani, dacă ne-am uita în CV-ul lor, am vedea că fiecare a pendulat, a schimbat cel puțin o dată partidul. Cred că sunt puțini primari, mai ales în rural, care nu au schimbat partidul.
Dar structura județeană și liderul local din orașul acelui județ vrea ca, la finalul jocului, să arate că și-a mărit scorul față de data trecută. De exemplu, în loc de 40 de primari, acum are 45. Pentru că toate acestea au și influență în împărțirea funcțiilor la nivel central și tot așa.
Este un joc care a fost tot timpul, acum s-a accentuat. Suntem ca la un meci de fotbal, echipele au ieșit la încălzire, se așează în teren și înainte ca ele să se așeze în teren, încearcă să își fructifice șansele cât mai mult și se întâmplă să existe racolări pentru că se crede că un anume primar, dacă trece în altă barcă, poate câștiga mai ușor.
Este și interesul primarului pentru că, până la urmă, nu sunt implicați numai oamenii de la nivel central și județean, ci și acei primari care își joacă șansa. Dacă la el în comună sau în orășelul lui, simte că pulsul e mai favorabil către PSD, va face pasul. Au făcut schimb de tricouri la pauza meciului, adică peste 4 ani, s-ar putea să își ia înapoi tricoul.
Coaliția poate să funcționeze bine la nivel central, dar în teritoriu sunt mult mai multe interese. În politică, rezolvarea intereselor locale mobilizează taberele spre un anume soi de acțiune. Dacă la București ni se dă impresia că totul merge bine, că coaliția se înțelege, în plan local situația poate fi complet diferită. Au mai fost lideri ai partidelor, care au comentat împotriva deciziilor, au luat atitudine împotriva partidelor de la nivel central. E joaca intereselor de acolo, care afectează și joaca de la centru. Aici depinde de liderii centrali, dacă știu să pună stop acestor jocuri."