Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele României Klaus Iohannis vizitează alături de președintele Portugaliei Batalionul 1 Instrucție "Olt" din Caracal

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, pe omologul din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal, potrivit Agerpes.

Preşedintele portughez a fost primit cu onoruri militare.

Vizita preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

Domeniul Apărării este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participă la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

20/12/2022 , 13:54

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prezenţa militarilor portughezi are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prezenţa militarilor portughezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.

"Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri", a spus şeful statului, la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal, pe care îl vizitează alături de omologul din Portugalia, Marcelo Rebelo de Sousa.

Iohannis a afirmat că invadarea Ucrainei de către Rusia a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea NATO şi a aliaţilor de a acţiona ferm, solidar şi coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât şi pentru întărirea şi reasigurarea Aliaţilor de pe Flancul Estic.

Şeful statului i-a mulţumit omologului portughez pentru prezenţa militarilor din această ţară în România.

"Suntem recunoscători că Portugalia, stat aliat de pe Flancul Sudic, reconfirmă unitatea aliată şi convingerea că apărarea noastră comună trebuie consolidată pe toate dimensiunile şi direcţiile. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru prezenţa militarilor portughezi şi pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forţelor Aeriene ale României", a spus Iohannis.

El le-a transmis militarilor aliaţi că prezenţa şi activitatea lor constituie o componentă importantă în cadrul demersurilor de întărire a apărării în Europa şi în România.

"Poporul român vă mulţumeşte pentru efortul dumneavoastră", a afirmat Iohannis.

El a spus că militarii aliaţi au ocazia de a se pregăti împreună şi de a participa la exerciţii militare într-un cadru multinaţional şi dinamic, ceea ce va permite creşterea interoperabilităţii forţelor NATO.

Şeful statului le-a transmis militarilor Sărbători fericite.

"Sunt convins că veţi regăsi aici, în România, o parte din căldura familiei, alături de militarii români", a mai spus Iohannis.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Despre ce vor discuta cei doi șefi de stat

Administraţia Prezidenţială arată că agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.

„Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze”, indică sursa citată.

De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană - Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, respectiv, partenerii din Balcanii de Vest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE