Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat, miercuri, pe Klaus Iohannis pentru aderarea parţială a României la spaţiul de liberă circulaţie europeană, potrivit Agerpres.
"Vă felicit pentru paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului român.
La 31 martie, România şi Bulgaria au intrat în spaţiul Schengen aerian şi maritim.
"Sunt convins că veţi paşi suplimentari în acest sens", a afirmat preşedintele Consiliului European.
Preşedintele Consiliului European, primit la Palatul Cotroceni
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost primit, miercuri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali urmând să găzduiască o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene.
Înainte de această reuniune la care vor participa şi premierii Belgiei, Ungariei şi Croaţiei, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului European vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi vor susţine declaraţii de presă comune.
Ulterior, va avea loc întâlnirea de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene împreună cu premierul Belgiei, Alexander De Croo, premierul Ungariei, Viktor Orban, şi premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic.
Procesul de definire a priorităților Uniunii Europene
"Consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024 - 2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii. Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului UE la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene", a informat, marţi, Administraţia Prezidenţială.
Discuţiile de pregătire a Agendei strategice pentru următorul ciclu instituţional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an.